С поред диетологът Тиви Марутапу за здрава кожа трябва да ядете повече храни, богати на омега-3. Тези ненаситени мастни киселини се намират в мазната риба, орехите, ленените семена и водораслите, които са критични за поддържане на здравословни нива на влажност на кожата и заздравяване на рани.
Също така диетологът предположи, че е наложително да се следи нивото на желязото, тъй като неговият дефицит може да доведе до сухота и сърбеж на епидермиса и загуба на коса. Яжте повече червено месо и зелени листни зеленчуци, за да поддържате нивата на желязо в нормални нива, казва тя.
Витамините D и C са еднакво важни за красотата и блясъка на кожата, продължи Марутапу. Те са отговорни за правилното функциониране на имунната система, заздравяването на рани и регенерацията на клетките.
Нормалното ниво на витамин D, според нея, се поддържа най-лесно с помощта на хранителни добавки, а витамин C присъства в големи количества в цитрусовите плодове, кивито, картофите, доматите, ягодите, зелето.
В заключение Марутапу посъветва да се включи повече храна в диетата, която е богата на витамин B12. Съдържа се изключително в животинските продукти - месо, риба, млечни продукти, така че вегетарианците могат да компенсират дефицита му само със специални хранителни добавки.
Диетологът предупреди, че липсата на витамин B12 може да доведе до пигментация на кожата, косопад и язви в устата.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!