Р айската ябълка е изненадващо здравословен продукт със странна и противоречива репутация. Това се дължи на специалния послевкус, характерен за неузрелите плодове от някои сортове.
Този плод е богат на витамини С, Е, А, калций, калий, желязо, фосфор, йод и се препоръчва при недостиг на витамини. По съдържание на антиоксиданти не отстъпва на зеления чай.
Райската ябълка има нисък гликемичен индекс, което означава, че нивото на кръвната ви захар ще се повиши бавно след лека закуска с райска ябълка. Това ще ви позволи да се чувствате сити много по-дълго, отколкото след ядене, да речем, на сладкиши или печива.
Известна е като ефективно успокоително средство. Провитамините, които съдържа, могат да нормализират нервната система и да повишат работоспособността за броени минути.
Магнезият, който се съдържа в райската ябълка, помага за извеждането на солта от тялото и има благоприятен ефект върху бъбречната функция. Освен това намалява вероятността от образуване на камъни в тях.
Има няколко екзотични вида, един от тях се нарича “шоколадова райска ябълка” Работата е там, че когато узреят, плодовете придобиват черен цвят и вкус, както може да се разбере от името, на шоколад.
Просто е невъзможно да се изброят всички свойства на плода, но най-често се използва за подобряване на храносмилането, укрепване на имунната система, защита на централната нервна система от стресови фактори, както и укрепване на сърцето и кръвоносните съдове и нормализиране на функционирането на щитовидната жлеза.
Има изразено имуностимулиращо, регенериращо, антиоксидантно, противовъзпалително, диуретично и антисклеротично действие. Ето защо често се използва като помощно средство за лечение на широк спектър от заболявания от много различно естество.
Райската ябълка има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт при пептична язва, чернодробни и бъбречни заболявания. Антибактериалните свойства на плода помагат в борбата с патогените в червата, подобрявайки процеса на храносмилане. Има диуретичен ефект и помага за облекчаване на подуването, което може да се образува поради недостатъчна сърдечна функция.
Веществата, съдържащи се в този плод, се борят със свободните радикали. Райската ябълка помага за забавяне на процеса на стареене. Антиоксидантите и полиненаситените мастни киселини влияят благоприятно върху състоянието на кожата, като възвръщат нейната стегнатост и еластичност.
Райската ябълка често се използва в козметиката. Високата концентрация на ретинол, витамини C и P помага за подобряване на зрението и борбата с възрастовите промени на кожата.
От диетолозите райската ябълка се препоръчва като източник на енергийно ценна захароза, т.е. като заместител на бързите въглехидрати.
Ползите от райската ябълка и нейния състав обаче могат да бъдат сведени до нула, ако се съхраняват неправилно. Преди всичко изберете зрели и цели плодове с непокътната кора. Този плод привлича плесени и гнилостни бактерии, които бързо разрушават не само структурата, но и неговия му химически състав. Полезните вещества се запазват най-добре в сушени или замразени плодове.
Още от автора:
Секс етикет: Как трябва да се държим в леглото
Сънували ли сте бебе? Ето какво означава
Хор, Анубис, Ра: Ето кои египетски богове трябва да знаем
Шест причини да не можете да се съсредоточите при четене
Успешна и независима жена: Навиците, които ни правят такива
Кой е Анаксагор и какви са неговите теории?
Четири техники за справяне с главоболието (без лекарства)
Как да водим минималистичен начин на живот: 7 полезни съвета
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!