Б ритански учени установиха, че 100 гр червени боровинки дневно подобряват когнитивните показатели, съобщи Mail On Sunday.
Затова тръпчивите плодове могат да предпазят от деменция.
Патладжаните и бамята намаляват холестерола
Червените боровинки са много богати на антиоксиданти и намаляват "лошия холестерол" в кръвта, а според специалисти той се свързва с по-голям риск от развиване на деменция.
Учените от университета на Източна Англия са работили със 60 здрави доброволци на възраст от 50 до 80 години. Тези, които са приемали версия на прах от плодовете, са имали по-добри показатели за памет след 12 седмици.
Според учените обаче ефектът върху кръвния ток в артериите проличава още след два часа. Изследване с ядрено-магнитен резонанс показало, че оросяването на важни части на мозъка при тях е било по-добро.
"Лошият" холестерол на доброволците, приемали червени боровинки, също бил с 9 процента по-ниски стойности.
14 лъжи за здравословния начин на живот
"Лошият" холестерол може да образува плаки и втвърдява артериите и така да намали притока на кръв към мозъка.
Червените боровинки също поддържат сърцето здраво и намаляват възпаленията. Известно е, че те предотвратяват инфекции на уринарния тракт и могат да намалят риска от възпаления на венците, стомашна язва, рак.
Проучване: Храните с растителен произход намаляват риска от диабет тип 2
Лекарите препоръчват да ги консумираме сурови или блендирани, а не в соковете, които съдържат много захар.
Тръпчивият им вкус обаче разочарова много хора. Популярни са изсушените им версии, но те също са с много захар.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!