П арадоксално, но факт – ново проучване на екип от университета „Дюк“ в Дърам, Северна Каролина, открива, че когато около нас има вредна храна е доста по-вероятно да изберем здравословна.
„Когато хората избират храна, те не се ровят в съзнанието си, за да посегнат към най-предпочитаната от тях. Вместо това избираме в зависимост от другите налични опции“, казва Скот Хютел, водещ на проучването и професор по психология и невронауки.
От проучването става ясно, че когато има здравословна и нездравословна храна, хората посягат към нездравословната, но когато са заобиколени от повече нездравословна, отколкото здравословна, ще посегнат към втората.
Целта на проучването е да идентифицира факторите,
които играят роля при формиране начина на хранене на хората.
В експеримента участват 79 възрастни американци.
В първата част избират между вкусни, но нездравословни храни и здравословни, но неприятни на вкус храни. Когато на участниците е предложена от една страна пушена сьомга, а от друга бисквитки, почти всички от тях избират бисквитките.
Във втората част учените групират нездравословна и здравословна храна и предлагат на участниците бисквитки и сьомга или шоколадова вафла и бисквитки. В този случай два пъти повече души избират здравословната алтернатива.
За да си обяснят този феномен, учените изследват движението на очите на участниците. Оказва се, че те прекарват много повече време гледайки сьомгата, отколкото останалите опции. Това означава, че несъзнателно избираме вариантите, които се открояват. В случая сьомгата се откроява от бисквитките и вафлите.
Проблемът с нездравословното хранене
може би се дължи на това, как храните се представят на хората, смята екипът, провел изследването.
Психолози обаче са на мнението, че стена с броколи и зеле в магазина не би накарала хората да ги купят, само защото изпъкват.
От своя страна екипът към университета „Дюк“ настоява, че в момента храните в магазините са ярко отделени (за удобство или пък не?) и водят до лоши хранителни навици. Ако между вредните храни има и здравословни алтернативи, хората биха посегнали към тях, смятат учените.
„Индивидите се затрудняват да правят здравословни избори. Ако променим подредбата на храните, можем да им помогнем да правят по-здравословни избори и това може да доведе до виден резултат“, казва психологът Николет Съливан във връзка с проучването.
ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ХРАНИ, КОИТО НЕ СА ДОБРИ ЗА НАС
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!