Р едовното консумиране на големи количества месо без продукти, съдържащи фибри, което особено често се практикува от представителите на силния пол, е съпроводено с големи проблеми за организма. По-специално, липсата на фибри, съдържащи се в зеленчуците, води до рак на червата, белите дробове и простатната жлеза, съобщава лекарят гастроентеролог Сергей Вялов.
В същото време достатъчната консумация на зеленчуци спомага за намаляване на риска от възпаления в червата и дори предотвратява необходимостта от операция на хемороиди, казва лекарят.
5 храни, които най-добре предпазват от рак
Специалистът съветва мъжете, чиято диета постоянно включва месо, да консумират поне 300-400 грама фибри.
"Необходими са около 30 грама фибри дневно. Средно в сто грама зеленчуци се съдържат от 7 до 10% фибри", уточнява Сергей Вялов.
Вкусно и модерно: Последните тенденции в света на готвенето
Лекарят подчертава, че обичайната салата от краставици и домати няма да осигури толкова фибри, колкото са необходими на организма. По-добре е да се избират продукти, които имат повече фибри, отколкото вода. Такива са например зеленият грах, аспержите, брюкселското зеле, броколите, морковите.
"Салатата от краставици и домати е по-скоро за пиене, отколкото за ядене", уточнява специалистът.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!