М ного хора често претоплят сготвена храна, без да знаят, че това може да крие опасности за здравето.
Изследователите на храните от Two Wombats споделиха списък с 10 храни, които не трябва да претопляте на следващия ден.
(Във видеото може да научите повече за: 7-те най-вредни храни в България)
1. Яйца
![](https://m5.netinfo.bg/media/images/50538/50538403/r-657-4000-vareni-iajca.jpg)
Остатъците се консумират най-добре студени или добавени към студени ястия като салати. Претоплянето на сварени яйца крие потенциален риск от хранително отравяне.
2. Гъби
![](https://m4.netinfo.bg/media/images/44770/44770826/r-657-4000-gybi-shijtake.jpg)
Те се развалят бързо, така че може да получите стомашно разстройство.
3. Картофи
![](https://m.netinfo.bg/media/images/44575/44575024/r-657-4000-kartofi.jpg)
Изисква подходящи методи за нагряване, за да се избегнат потенциални рискове за здравето. Сварените картофи трябва да се съхраняват само в хладилник и не трябва да се затоплят повторно в условия на ниско съдържание на кислород, като например във фолио.
4. Ориз
![](https://m.netinfo.bg/media/images/32580/32580634/r-657-4000-oriz-brashno.jpg)
Загряването на такава храна може да предизвика растеж на бактерии и да причини повръщане, диария и общо стомашно разстройство. Ястията с ориз се консумират веднага след готвене.
5. Морска храна
![](https://m3.netinfo.bg/media/images/33658/33658885/r-657-4000-gyrciia-hrana-morska-hrana.jpg)
Експертите съветват да ядете всички морски дарове наведнъж. Ако има остатъци, не трябва да се оставят на стайна температура повече от два часа, а след това е по-добре да не се претоплят, а да се използват в студени ястия.
6. Масла
![](https://m.netinfo.bg/media/images/50846/50846424/r-657-4000-maslo-avokado.jpg)
Някои масла, включително масла от авокадо, орех и гроздови семки, могат да гранясват при повторно нагряване.
7. Бебешка храна и кърма
![](https://m3.netinfo.bg/media/images/50846/50846428/r-657-4000-bebeshka-hrana-kyrma.jpg)
Претоплянето не е препоръчително - това минимизира хранителното съдържание и също така увеличава риска от възможно отравяне.
8. Ряпа
![](https://m5.netinfo.bg/media/images/50756/50756963/r-657-4000-riapa.jpg)
Високото съдържание на вода може да доведе до превръщането на нитратите в потенциално вредни химикали при повторно нагряване. За оптимална безопасност експертите препоръчват да консумирате варена ряпа в деня на приготвяне.
9. Спанак
![](https://m.netinfo.bg/media/images/50428/50428320/r-657-4000-spanak.jpg)
Процесът на нагряване може да превърне нитратите в нитрити, което е свързано с потенциални здравословни проблеми. Остатъците от спанак се консумират най-добре студени.
10. Цвекло
![](https://m3.netinfo.bg/media/images/26462/26462628/r-657-4000-cveklo.jpg)
По-добре е да не претопляте ястия, съдържащи цвекло. Вместо това ги съхранявайте и консумирайте студени. Прегряването също може да развали текстурата и вкуса на зеленчука.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!