П ациенти, които са пробвали сезонни консерви, попадат в болница почти през цялата година. Това се причинява от ботулизъм, който се появява, когато храните са недостатъчно термично обработени и вече нямат достъп до кислород.
"Гъбите се осоляват най-добре по стария начин - в бъчви. Рибата трябва да бъде изкормена. Спорите на ботулизма се развиват в земята, така че зеленчуците и плодовете трябва да се измиват старателно преди консервиране", съветва специалистът по инфекциозни болести Елена Хлопотова.
Опасни храни, предлагани в интернет, предизвикват тежки инфекции
Ботулиновият токсин може да се различи в подута капачка, мътност или мехурчета в буркана, но няма вкус или мирис.
Първоначалните симптоми на инфекция са повръщане, гадене и слабост. После идват редките изпражнения. След това има нарушение на зрението и преглъщането, съобщава агенция "Висота 102"
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!