Н ово изследване показва връзки между дисбалансираната чревна микробиома и депресията. Това съобщи психиатърът и терапевт Марлин Вей.
Ново изследване, публикувано в JAMA Psychiatry, разкрива информация за връзката между нарушената микробиома на червата и кръвта и депресията. Изследователите сравняват 6811 индивида с тежка депресия и 4370 индивида страдащи от рецидивиращо депресивно разстройство. В проучването са участвали и хора с добро психично здраве, посочва издание Psychology Today.
Връзката мозък-черва: Как си влияят и защо е важно да се грижим за тях
Учени са открили, че хората страдащи от депресия, имат нарушения на енергийния метаболизъм.
Преглед в Lancet подкрепя нарастващия брой клинични проучвания, които подчертават смущенията в чревната микробиома, известни като чревна дисбиоза, свързани с появата и прогресирането на депресия. Смята се, че този ефект се медиира от връзката мозък-черва.
Яденето на пържена храна, преработено месо, рафинирани зърна, млечни продукти с високо съдържание на мазнини и преработени закуски, е свързано с повишен риск от депресия, обяснява Вей.
"Връзката между небалансираните черва и депресията може да бъде порочен кръг – нездравословните хранителни навици следствие на депресивно състояние, могат да влошат чревната микробиома", обяснява терапевт.
"Антидепресантите като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, променят микробното разнообразие и състав в червата". посочва изданието.
With the debunking of the biochemical imbalance theory in depression, it is not surprising that many don’t respond to antidepressants.
— Dr Arthur Macaro Echano, MD ND DHOMI (@AMacaroEchano) August 29, 2023
Any hope for them? Yes! The reduction of depressive symptoms with a gut microbiome-friendly diet is an excellent outcome. https://t.co/FSCChuqqXc
Какви диети биха поддържали здрави червата ви?
Средиземноморската диета набляга на зехтин, пълнозърнести храни, зеленчуци, боб и богата на омега-3 мастни киселини риба и е пълна с полифеноли и фибри. Тази диета се свързва с по-голямо чревно микробно разнообразие, по-ниски нива на възпаление на червата.
Изследователите препоръчват да се придържате към консумацията на храни богати на фолат, желязо, дълговерижни омега-3 мастни киселини, магнезий, калий, селен, тиамин, витамин А, витамин В6, витамин В12, витамин С, и цинк.
Според учените консумацията на стриди, миди, морски дарове, също се отразява благоприятно на организма. Сред храните от растителен произход учените препоръчват да консумира листни зеленчуци, маруля, чушки и кръстоцветни зеленчуци.
Експерти казват, че пробиотиците имат благоприятно въздействие върху организма и балансират чревната система.
Марлин Вей констатира ползи от някои пробиотични видове, които подпомагат лечението на депресия, включително Lactobacillus helveticus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum и Bifidobacterium breve CCFM1025.
Учените продължават да подкрепят концепцията, че червата играят съществена роля за цялостното здраве, включително психичното.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!