К ласическата рецепта за мляко с ориз е позната от древността и има ориенталски произход. Въпреки това тя присъства във всяка кухня на Стария континент.
Днес ви представяме обаче една по-различна рецепта за вкусено мляко с ориз с рози и шамфъстък.
Ето как да си го приготвите:

Необходими продукти
- 180 г бисерен ориз
- 800 мл прясно мляко (3,6%)
- 200 г захар
- 1/2 ч.л. мастикс
- 1 пакетче ванилова захар
- 2 ч.л. розова вода
- 30 г краве масло
- 300 мл течна сметана 35%
- 50 г белени сурови ядки шамфъстък
- листенца от рози за поръсване

Начин на приготвяне
Измийте ориза и го сложете в тенджера заедно с 1 ч.ч. вода. Оставете го да се вари 5 минути.
Налейте млякото, добавете захарта и счукания с 1 с.л. захар мастикс. Гответе, докато оризът омекне.
Махнете от котлона, прехвърлете в купа, добавете маслото и разбъркайте. Покрийте с фолио и охладете. След това добавете розовата вода и разбъркайте.
Разбийте сметаната с ваниловата захар и я прибавете към млякото с ориз.
Сервирайте в стъклени чаши, декорирайте с накълцани ядки и листенца от рози.

За още интересни идеи за готвене - разгледайте канала на 24 Kitchen във Vbox7.
Коя е Павлова и защо кръстиха торта на нея?
Джон Бон Джоуви готви за бедни в своята „Кухня за душата“
Тропезиен - любимият десет на Бриджит Бардо
Как да приготвите това неустоимо "Червено кадифе"
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!