Х умусът е хранителен, съдържа големи количества белтъчини, хранителни влакна, желязо и мононенаситени мазнини.
Подходящ е за вегетарианци и вегани.
Можете да изненадате цялото семейство с различно и здравословно ястие.
Вижте как да приготвите пушен хумус и плосък хляб:
За хумуса:
1 консерва нахут (400 г)
1 глава чесън
1 с.л. пушен червен пипер
2 с.л. сусамов тахан
1 лимон, сок
сол и черен пипер
За хляба:
350 г брашно с набухвател
1 ч.л. бакпулвер
350 г кисело мляко
щипка сол
1 връзка от ппресни подправки – розмарин, мащерка, риган
100 мл разтопено масло
За печените зеленчуци:
1 патладжан
1 тъмнозелена тиквичка
Зехтин
сол и черен пипер
50 г пармезан
Допълнително:
1 ч.л. каперси
шепа рукола
50 г орехови ядки
Начин на приготвяне:
1. Прецедете нахута в стоманена цедка и го поставете, както е в цедката върху загрята скара за 30 минути.
2. Поставете цялата глава чесън върху парче алуминиеово фолио и я поръсете с малко зехтин. Завийте добре и поставете върху скарата за 15 минути.
3. За тестото за питките сипете брашното, киселото мляко, бакпулвера и солта в купа. Омесете с ръце докато се образува тесто. Извадете тестото върху набрашнен плот и месете с натиск в продължение на 5 минути. Оформете на топка и поставете в купата. Оставете тестото да почине 30 минути.
4. Разделете тестото на 4 топки. Разточете всяка върху набрашнен плот с дебелина ½ мм. Поставете питките върху загрятата скара и печете по 4 минути от всяка страна. Щом обърнете питките, намажете с разтопено масло, с помощта на връзката от пресни билки. Като прехвърлите питките в чинии, намажете ги и от другата страна.
5. Сложете запечения златист нахут в блендер заедно с изтисканите скилидки печен чесън, тахан, червен пипер, лимонов сок, сол и черен пипер. Пасирайте сместа.
6. Нарежете патладжана на кръгчета с дебелина ½ см, а тиквичките разрежете на две по дължина. Сложете ги в тавичка и ги овкусете със сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте добре. Подредете ги върху загрята скара и печете 6 минути. Обърнете ги. Поръсете разрязаната страна на тиквичките обилно с настърган пармезан и затворете капака. Печете още 6 минути.
7. В купа смесете руколата и нарязаните орехи и каперси. Сипете малко от водата от каперсите и разбъркайте добре.
8. Намажете всяка питка обилон с хумус. Върху него накъсайте печени патладжани и нарязани на едро печени тиквички. Най-отгоре поставете щипка рукола с орехи и каперси. Завършете с настърган пармезан.
За още подобни рецепти последвайте канала на "24 Kitchen" във Vbox7
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!