А ко искате да си приготвите типична мексиканска храна у дома, то най-доброто решение е да се спрете на вкусното и здравословно гуакамоле. Основната му съставка е авокадо - плод с много характерен вкус и кремообразна текстура. Този сос има малко съставки и може да бъде чудесна гарнитура към вашите ястия.
Ние сме ви подготвили две рецепти, с които да си приготвите изискано домашно гуакамоле, от което несъмнено ще си оближете пръстите.
Авокадото идва от Централната и Южна част на Мексико и Северна Гватемала. Според митологията един от боговете е предложил рецептата за гуакамоле на хората. След пристигането на испанците в Америка, те разпространяват рецептата в други части на света.
От този сблъсък на култури към него се добавят различни съставки, докато се превърне в соса гуакамоле, който познаваме днес. Традиционното мексиканско гуакамоле може да бъде дип-сос за крекери, чипс, такос и други.
Приготвянето на здравословно домашно гуакамоле не е никак сложно. Можете да му се насладите като гарнитура към начос или такос. Освен това е страхотен сос за намазване на препечен хляб, чипс, тортили, пиле, рибни филета и др. Ето и традиционната рецепта за този мексикански деликатес.
Необходими съставки:
- авокадо - 2 бр.
- домати - 1 бр.
- лук - 1 глава
- чушки - 1 бр.
- магданоз - 1/2 връзка
- сол
- кимион
- зехтин
- лимони - 1 бр.
Начин на приготвяне:
Първо измийте домата и отделете месестата му част, след което го нарежете на ситно. Следва да обелите и почистите лука, както и да го нарежете на ситно. Отделете семето от чушката, нарежете и добавете към лука и доматите.
Следващата стъпка е да изстискате сока на лимона върху зеленчуците и да разрежете авокадото, като с помощта на нож отстраните костилката. Издълбайте месестата част с помощта на лъжица.
Авокадото намачквайте с вилица в купа и след това го добавете към останалите продукти. Овкусете гуакамолето със сол и кимион. Добавете зехтина и разбъркайте добре всичко. Наситнете магданоза и поръсете върху ястието.
Идеите не свършват дотук! Представяме ви още една рецепта за гуакамоле, този път със специална съставка.
Необходими продукти:
- авокадо – 2 бр.
- червен лук – 1 глава
- чесън - 1 скилидка, смлян или пресован
- крема сирене - 120 г.
- мента - нарязана, прясна
- босилек - пресен, нарязан
- лимонов сок – ½ лимон, прясно изцеден
- зехтин - 3 с.л., екстра върджин
- сушени домати - 3 - 4 бр.
- морска сол - 1 ч.л.
- черен пипер - 1/4 ч.л., прясно смлян
Начин на приготвяне:
Първоначално поставете нарязаните наситно червен лук, чесън, мента и босилек в купа и намачкайте всички зеленчуци с вилица, докато се получи хомогенна каша.
Част от нарязания ситно лук отделете отстрани. Добавете лимонов сок, зехтин, сол и черен пипер и разбърквате отново. В голяма купа комбинирайте сушените домати, пюрето от авокадо и крема сирене, след което разбъркайте добре.
Към тях добавете намачканите подправки, лука, чесъна, ментата и босилека. Поставете ги в издълбаните обвивки от авокадото или пък намажете върху филийки хляб.
Бон Апети!
Още от автора:
Гладни за вкусове: 10 страни по света, в които хората ядат най-много
5 малки тайни за безупречен грим на Дженифър Лопес
3 модерни диети, които специалистите не препоръчват
Защо всъщност се страхуваме от смъртта?
От себеомраза към себелюбие: 7 стъпки, с които да се заобичате отново
Мъжката енергия: Ето как да я развиете, за да постигнете целите си
Шест знака, че отхвърляш женската си енергия
Трикове, с които да накараме малко дете да се храни
Как да действаме, ако се “пристрастим“ към някого
Травми от детството: Ето как да познаем, че даден човек ги има
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!