А ко отдавна само си обещавате да намалите консумацията на свинско месо, но и в жегите не може да го откажете, предлагаме ви 5 вкусни и не толкова мазни рецепти.
Печено пуешко с ароматно масло
- 1 пуйка
- 1 глава чесън
- 6 стръка мащерка
- 4 стръка розмарин
- 4 стръка салвия за маслото:
- 150 г краве масло (със стайна температура)
- 4 скилидки чесън
- 2 стръка магданоз
- 2 стръка мащерка
- 1 стрък розмарин
- 4 листа салвия
- 1 ч. л. сол
- 1/2 ч. л. черен пипер
Салвията, розмаринът, мащерката и магданозът за ароматното масло се наситняват, а чесънът се стрива на паста. Разбъркват се с маслото, сол и черен пипер на вкус.
Гърдите на пуйката се отделят заедно с крилцата. Останалата част от нея се заделя за супа или за яхния. Гърдите се намазват хубаво с ароматното масло под кожата. Отгоре се мажат съвсем леко, за да не изгорят подправките в маслото при печенето.
В тава за печене се поставят целите стръкове розмарин, мащерка и салвия и разполовеният чесън. Върху тях се слага месото. Пече се около 1 час в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това се изважда от тавата и се оставя да почине. Сервира се със соса от печенето.
Агнешки кюфтета в бадемово мляко
- 2 глави лук
- 1 ябълка
- 2 скилидки чесън
- 2 ч.л. семена от резене
- 750 г агнешка кайма
- 1 връзка магданоз
- 1 звездичка анасон
- 500 мл бадемово мляко
- сол и черен пипер
- зехтин
- за ориза:
- 50 г нарязани бадеми
- 1 с.л. масло
- 50 г стафиди
- 1 ч.ч. ориз басмати
- сол и черен пипер
Обелете и настържете едната глава лук, скилидките чесън и ябълката. В хаванче стрийте 1 ч.л. семена резене, черния пипер и солта. Нарежете магданозана ситно.
Към каймата добавете подправките, магданоза и настърганите лук и чесън. Изтискайте сока на ябълката и добавете и нея. Омесете добре каймата с ръце. Оформете 12 кръгли кюфтенца. Подредете кюфтетата в леко намазнена тавичка и ги запечете леко в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато покафенеят.
В широк съд с огнеупорни капак и дръжки запържете в 1-2 с.л. зехтин втората глава лук, нарязана на ситно със семената фенел и звездата анасон. Щом лукът омекне, добавете около 200-300 мл студена вода. След това внимателно излейте бадемовото мляко. Разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер и отново разбъркайте. Поставете кюфтетата в соса заедно със соса, който са отделили. Захлупете съда и го поставете във фурната - на 150-160 градуса за около 1 час.
За ориза разтопете маслото в тенджерка. Запържете нарязаните бадеми, след това добавете стафидите и ориза в него, като разбърквате непрекъснато. Овкусете със сол и черен пипер. Залейте с 1.5 ч.ч. гореща вода. Щом оризът заври, разбъркайте и покрийте с открехнат капак. Варете на слаб огън 14-15 минути. След това дръпнете от котлона и оставете ориза да почине 1 минута. Сервирайте ориз като основа, а върху него кюфтета със сос.
Телешко по бургундски
- 1 кг телешки джолан (обезкостен)
- 2 глави лук
- 300 г дребни печурки
- 2 моркова
- 4 скилидки чесън
- 2 стръка стеблена целина
- 250 г бекон панчета
- 500 мл червено вино (Пино Ноар)
- 100 г доматен концентрат
- 90 мл олио
- 4 дафинови листа
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 1 връзка магданоз
- 2 стръка мащерка
- сол и черен пипер на вкус
- за гарнитурата:
- 1 кг картофи
- 80 г краве масло
- сол на люспи
Нарежете месото на парчета и го овкусете със сол и черен пипер. Запържете го в тиган със сгорещено олио от всички страни. Прехвърлете го в съд за печене.
Нарежете бекона на кубчета, а лука, морковите, целината, гъбите и чесъна – на едро. Запържете ги в същия тиган. Сложете запържените зеленчуци при месото, прибавете дафиновите листа и черния пипер на зърна. Налейте и 400 мл вино.
Разтворете доматения концентрат в останалото вино и ги сипете в съда. Покрийте с алуминиево фолио и печете ястието 5 часа в загрята на 140 градуса фурна (с вентилатор).
Сваретете картофите цели. Обелете ги. Загрейте фурната на 220 градуса (с вентилатор). Разрежете сварените картофи на четири, сложете ги в тава и ги смачкайте леко с вилица. След това ги полейте с разтопено масло, поръсете със сол и изпечете до златисто –за около 20 минути.
Сервирайте готово ястие със ситно нарязания магданоз и със запечените картофи.
Заешко задушено с чесън и маслини
- 1 заек
- 150 г зелени маслини (без костилки)
- 5–6 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 4 стръка мащерка
- 1/2 връзка магданоз
- 100 мл бял вермут
- 50 мл зехтин за бульона:
- 3 зърна хвойна
- 2 дафинови листа
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 1 ч. л. кориандър
- 1/2 ч. л. семена резене
- сол на вкус
Заекът се разфасова. Ребрата и вратът се слагат в тенджера, заливат се с вода и се прибавят дафиновите листа, резенето, кориандърът, хвойната, черният пипер и сол на вкус. Кипва се и се готви около час, като се отпенва.
След това бульонът се прецежда. Лукът се реже на полумесеци и се слага на дъното на чугунена тенджера. По желание се запържва за кратко в зехтина. Поставят се парчетата месо. Наливат се вермутът и 300 мл от бульона от варенето на месото.
Добавят се мащерката и обеленият и леко смачкан чесън. Налива се зехтинът. Похлупва се и се готви на слаб огън за час и 30 минути. Поръсва се с маслините и след 2–3 минути се сервира с наситнен магданоз.
Сладко-кисело тофу със зеленчуци
- 300 г тофу
- 30 г пресен джинджифил
- 3 чушки (различни цветове)
- 2 скилидки чесън
- 1 връзка пресен лук
- 1 тиквичка
- 1/2 връзка пресен кориандър
- 2 с. л. доматен концентрат
- 2 с. л. оцет
- 2 с. л. мед
- 1/4 ч. л. чили на люспи
- сол на вкус
- олио за пържене
- сусам за поръсване
Тиквичката и чушките се режат на жулиен. Чесънът и джинджифилът се обелват и се наситняват. Оцетът се разбърква с меда, доматения концентрат, чилито и сол на вкус.
Тофуто се реже на големи кубчета и се пържи на маслена баня. Изважда се върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Чесънът и джинджифилът се запържват в 2–3 с. л. от олиото от тофуто. Добавят се чушките и тиквичката.
Щом всичко се позапържи, се сипват кубчетата тофу, налива се сместа с оцет, разбърква се и се дърпа от огъня. Сервира се със сусам и нарязани на ситно кориандър и пресен лук.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!