М ненията на хората за индийската кухня винаги са били разнопосочни. Това се дължи основно на бездната между бедни и богати, която се забелязва навсякъде в страната и която, съвсем естествено, е изключително интересна за едни и непоносима за други.
Как да приготвим една от най-известните пици
За едно нещо обаче няма второ мнение - индийската храна е една от най-разнообразните и богати както на аромати, така и на вкусове в света.
Днес ви предлагаме да опитате една вкусна рецепта за къри с калмари.
Коя е Павлова и защо кръстиха торта на нея?
Необходими продукти
За масала пастата:
- 1 ч.л. семена кориандър
- 1 ч.л. семена кимион
- 1 ч.л. черни синапени семена
- 1 ч.л. семена сминдух
- 1 ч.л. куркума
- 5 скилидки чесън
- 3 червени люти чушки
- 50 г пресен или замразен настърган кокос
За калмарите:
- 3 с.л. олио
- 1 ч.л. черни синапени семена
- 1 малка глава лук
- 5 скилидки чесън
- 14 см корен джинджифил
- 2 зелени люти чушки
- 400 г почистени калмари
- 1/2 ч.л. лют червен пипер
- 1 малък домат
- 1 ч.л. сол
- 50 мл тамариндова течност
- 1/2 ч.л. мека кафява захар
- шепа листа кориандър
Начин на приготвяне
За масала пастата сложете в електрическа мелничка или в хаванче семената кориандър, кимион, черен синап и сминдух. Смелете до получаването на пудра.
Прехвърлете сместа в кухненски робот и добавете обелените скилидки чесън, лютите чушки без дръжките и куркумата. Смелете до получаването на паста. Добавете настъргания кокос и 50 мл вода и смелете отново.
Нарежете калмарите на кръгчета с дебелина 1 см. Лукът нарежете на тънки полумесеци, а скилидките чесън на ситно. Обелете и нарежете на тънки пръчици джинджифила. Зелените люти чушки нарежете на тънки кръгчета, под ъгъл, заедно със семките.
Загрейте олиото в дълбок тиган на умерен огън и в него запържете семената жълт синап за 30 секунди. Добавете лука и гответе 5 минути, докато омекне. Добавете чесън, джинджифила и лютите чушки и гответе още минута. Добавете кръгчетата калмари, масала пастатаи нарязания на дребни кубчета домат. Добавете червения лют пипер и солта. Разбъркайте и добавете 75 мл вода. Гответе 2-3 минути, докато калмарите се сготвят, но все още са крехки.
Добавете тамариндовата течност* и кафявата захар. Разбъркайте. Накрая поръсете листата кориандър.
В купичка сложете 60 г паста от тамаринд и добавете 120 мл гореща вода. Разбъркайте и оставете настрани за 15 минути. След това претрийте пастата с ръце и прецедете през фина цедка.
За още неустоими рецепти последвайте канала на 24 Kitchen във Vbox7.
Джон Бон Джоуви готви за бедни в своята „Кухня за душата“
Тропезиен - любимият десет на Бриджит Бардо
Как да приготвите това неустоимо "Червено кадифе"
Как да приготвите неустоими шоколадови трюфели
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!