З а черния дроб се носят какви ли не легенди. Някои казват, че бил вреден, други - че имало опасност от "луда крава" и какво ли не още.
Едно обаче е факт - той е един от най-хранителните и евтини животински продукти, приготвя се лесно и бързо. А за да бъде вкусен, е важно да се осолява след като се приготви и да не се обработва прекалено дълго.
Днес ви представяме една рецепта за телешки дроб по венециански.
Необходими продукти
2 големи глави бял лук
600 г телешки дроб
100 г масло
50 г зехтин
2 с.л. червен винен оцет
2 с.л. доматен концентрат
3 с.л. ракия
2 дафинови листа
1 стрък розмарин
200 г инстантна полента
30 г сирене "Гран падано"
сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Загрейте зехтина и 50 г масло в дълбок тиган и запържете нарязания на тънки полумесеци лук. Поръсете със сол и черен пипер. Добавете 1 с.л. оцет и оставете лука да омекне.
С помощта на остър нож нарежете телешкия дроб на парченца.
Добавете ракията и изчакайте алкохолът да се изпари. Добавете доматеното пюре и разбъркайте за 2-3 минути. Добавете дафиновите листа и листенцата розмарин. Добавете и нарязания дроб, разбъркайте. Добавете още 1 с.л. оцет и 100-150 мл вода. Оставете ястието да къкри в продължение на 5-7 минути.
Сипете 800 мл вода в тенджера. Добавете 1 с.л. сол, а след това полентата. Разбъркайте. Добавете 50 г масло и разбърквайте докато то се разтопи. След това добавете предварително фино настърганото сирене. Бъркайте докато започнат да се образуват кладенчета в полентата.
Сипете полента по средата на чиния. Върху нея сипете от дроба с лук и сос. Украсете със стръкче розмарин.
Открийте още вкусни рецепти от едни от най-талантливите готвачи в канала на 24Kitchen във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!