К акво обикновено хапвате за обяд? Супа и салата, само салата? А може би ви се иска да разнообразите с някое ново вкусно ястие. Предлагаме ви да опитате следващата рецепта, която със сигурност ще ви впечатли.
Ето как да си приготвите неустоимо печено агнешко и хрупкави картофи:
Необходими продукти
- 3 скилидки чесън
- 4 стръка розмарин
- 4 мариновани филенца аншоа
- сол и черен пипер
- 1 с.л. червен винен оцет
- 1 парче агнешки врат
- 1 парче агнешка плешка, без кост
- 1 ч.ч. бяло сухо вино
- 3 ч.ч. агнешки или пилешки бульон
- 6 големи картофа
- 3 с.л. зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне
Отцедете филенцата аншоа от олиото и ги поставете в блендер или чопър. Добавете листенцата розмарин, обелените скилидки чесън и оцета. Пасирайте сместа. Пресипете в купичка.
Поръсете цялото парче агнешка плешка със сол, както и врата. Запечатайте поотделно двата вида месо в голяма загрята тенджера (с огнеупорни дръжки и капак) с 1 с.л. зехтин, до тъмнозлатисто, от всички страни. Извадете месото и пресипете мазнината в купичка. Двете парчета месо намажете с пастата с аншоа и хубаво я втрийте в него.
Върнете тенджерата върху котлона и деглазирайте с виното. Щом то изври, добавете бульона и го оставете да заври. Върнете месото в тенджерата. Захлупете и поставете в предварително загрята фурна на 150 градуса за 2 1/2 - 3 часа.
Обелете картофите и ги измийте. Разрежете ги на две по дължина. Подредете ги в тавичка с отрязаната страна надолу и ги полейте със смес от отделената мазнина от агнешкото и зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 230 градуса за 30 минути. След изпичане поръсете картофите с морска сол.
Разкъсайте месото на конци и го прехвърлете в голяма чиния. Полейте обилно със соса от печенето. Около него подредете хрупкавите печени картофи.
За още интересни идеи за готвене - разгледайте канала на 24 Kitchen във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!