В различните страни по света крокетите се приготвят по най-разнообразни начини. Родината на крокета, наречен короке обаче е Япония. Там това е изключително популярна пържена закуска. Крокети се продават във всеки супермаркет или месарница, а на много места има и специални магазини. Правят се главно от картофи с някои други съставки като зеленчуци, (например лук и моркови) и може би по-малко от 5% месо (например свинско или говеждо).
Днес ще ви представим една лесна и изключително бърза рецепта за крокети с пушена пъстърва, която можете да си приготвите у дома.
Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. безсолно мсало
- 1 1/2 ч.ч. брашно
- 1 1/2 ч.ч. прясно мляко
- прясно настъргано индийско орехче
- 140 г пушена сьомгова пъстърва
- 3 твърдо сварени яйца
- 1 лимон, кора
- сол и черен пипер
- 2 ч.ч. галета Панко
- 3 големи яйца
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
За соса бешамел разтопете нарязаното на кубчета масло в касерола. Добавете 1/2 ч.ч. брашно и бъркайте в продължение на 5 минути, докато то се запържи. След това постепенно, на струйка, добавете прясното мляко, при непрекъснато разбъркване. Щом сместа стане гладка и започнат да се появяват балончета по повърхността, гответе 8 минути, при непрекъснато разбъркване. Щом сместа се отделя от стените, дръпнете от огъня и добавете сол. Разбъркайте и пресипете в купа. Щом сместа изстине, прехвърлете я в пош за еднократна употреба.
Обелете и нарежете на парченца сварените яйца. Нарежете и филетата пушена пъстърва. Добавете ги в купата със сос Бешамел. Настържете индийско орехче и овкусете с малко сол и прясно смлян черен пипер. Разбъркайте.
В три дълбоки чинии сипете галета, 1 ч.ч. брашно и яйцата. Разбийте добре яйцата. Шприцовайте няколко крокети с дължина 10 см в чинията с брашното. Внимателно ги овалйте в него, като си помагате с вилица. След това ги прехвърлете в разбитите яйца и ги оваляйте. Накрая прехвърлете крокетите в галетата. Подредете покритите с панировка крокети в тавичка, постлана с хартия за печене. Поставете в хладилник, за да се стегнат.
Загрейте 3-4 пръста олио до 180 градуса в тенджера. Пържете крокетите на порции за 1 минута, като ги обръщате. Извадете върху кухненска хартия.
Открийте още вкусни рецепти от едни от най-талантливите готвачи в канала на 24Kitchen във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!