К ак да направите козунак, който да накара комшийката да позеленее от завист - на тази чудна рецепта попаднахме в Edna.bg и нямаме търпение да я споделим с вас. Отделете си около 30 минути за подготовката на козуначеното тесто и около 50 минути за изпичането на козунака. Ето я и тайната как става...
Продукти:
яйца - 4 бр.
кисело мляко - 4 с.л.
захар - 12 с.л.
олио - 8 с.л.
ванилова захар - 1 бр.
оцет - 6 капки
газирана вода - 250 мл
прясна мая - 30 г
брашно - 1 кг
Начин на приготвяне:
Затоплете леко газираната вода, добавете 1 ч.л. от захарта и разтворете маята в тях, прибавете 5 с.л. от брашното и разбъркайте, оставете на топло, покрита с капак да се активира маята.
В голяма купа чукнете яйцата, добавете захарта и ваниловата захар, разбийте с миксер, докато се разтвори захарта. Добавете киселото мляко, олиото, оцета и отново разбъркайте.
Към сместа добавете активиралата се мая, разбъркайте и започнете да добавяте от предварително пресятото брашно на части, като след всяко добавяне разбърквате добре. Замесете меко и не лепящо се по ръцете тесто.
Намаслете купата и тестото леко с олио и завийте добре, оставете на топло за 1 час да втаса. Разделете тестото на четири топки, оформете ги на фитили и заплетете козунака. Поставете го в тава покрита с хартия за печене и оставете за 30 минути на топло.
Намажете оформения козунак с разбито яйце с малко олио и поръсете обилно със захар. Поставете тавата в студена фурна и включете на 250 градуса.
Първите 15-20 минути печете на тези градуси, а после намалете фурната на 150 градуса и печете до готовност, като проверявате с дървена клечка за зъби за нея.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!