Д иетоложката Елена Свиридова посочи най-полезните продукти през зимата, мнението ѝ е цитирано от вестник „Известия”.
Специалистката съветва да се включи в диетата риба, тъй като това е един от основните източници на омега-3 мастни киселини.
Според нея те засилват имунната система, стените на кръвоносните съдове, костната система, както и защитата на дихателната система от инфекции.
Свиридова подчерта, че Омега-3 премахва и депресивните състояния.
„Ако сте уморени от рибата, но искате да попълните своите Омега-3, можете да опитате да ядете орехи, ленени семена, боб и чиа“, каза тя.
Също така е важно да включите зеленчуци, които растат под земята, включително моркови, цвекло и картофи, във вашата зимна диета, съветва диетоложката.
Тя отбеляза, че те съдържат достатъчно количество витамин А.
Специалистката добави още, че богати на въглехидрати храни ще даде много енергия.
В същото време е необходимо да се спазва мярката с тези зеленчуци и правилно да се комбинират с фибри, каза Свиридова.
Друга важна зимна храна са плодовете, особено цитрусите.
Според експерта мандарините и портокалите са източник на фибри и флавоноиди.
Специалистката препоръча и пиенето на повече вода. „През есента и зимата хората прекарват повече време на закрито с включено отопление. Тялото трябва да попълни количеството влага за правилно функциониране и усвояване на хранителните вещества“, каза тя.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!