У чени от Масачузетския технологичен институт (MIT), САЩ, откриха неврони, които реагират на снимки на храна.
Според изследователите е възможно тези неврони да са се развили заради еволюционното и културното значение на храната за хората.
Съвети за справяне с емоционалното хранене
За целите на изследването
на осем доброволци са показани около 10 000 различни изображения, докато същевременно е наблюдавана мозъчната им дейност.
5 причини да не пропускаме сутрешното хранене
Резултатите сочат, че
снимките с храна активират популация от неврони в зрителната кора, които обработват визуална информация.
Калориен дефицит: Какво представлява и води ли до отслабване?
Откритието озадачава учените, тъй като храната не е "хомогенна категория".
На участниците са показвани снимки на хранителни продукти, които не си приличат - ябълки, макарони, царевица. Въпреки това мозъкът е реагирал на всички изображения по един и същи начин.
7 експерти за свалянето на мазнини в корема: Точните съвети
Реакцията към сготвена храна, например пица със сирене, е по-силно изразена, отколкото към сурови плодове и зеленчуци.
Невроните са се активирали и при вида на снимки на чипс и други закуски. Видът на фотографията (цветна или черно-бяла) не е оказвал влияние.
Във форма за лятото: Как да постигнем перфектното тяло
Учените предполагат, че тези неврони са се развили в хода на еволюцията,
за да осигурят кратък път за откриване на храна.
Те са останали неразкрити дълго време, защото не са концентрирани на едно място, а са разпределени в различни групи.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!