Вещицата от Уолстрийт: Най-стиснатата жена в САЩ
Снимката е илюстративна   
Източник: iStock
0

И звестна като "Вещицата от Уолстрийт", Хети Грийн е била един от най-богатите хора в САЩ в началото на XX век - но също така и една от най-стиснатите.

През XIX в. в САЩ индустриалният бум довежда до появата на редица богати магнати. Хората се възхищавали на личности като Джон Д. Рокфелер и Андрю Карнеги, но така и ги ненавиждани заради тяхната алчност, а тяхното наследство е останало в учебниците по история и в многобройните институции, кръстени на тях. Но една фигура от техните редици е много по-малко известна.

Хариет "Хети" Робинсън Грийн, ексцентрична, но блестяща жена, притежавала имущество на стойност около 100 милиона долара, равняващо се на няколко милиарда в днешни пари, което я прави един от най-богатите хора, живели по нейно време.

Тя също така си спечелила репутацията на особено безмилостна жена и голям скъперник, което е и спечелило прякора "Вещицата от Уолстрийт". И макар че в тези слухове може да има известна доза истина, възможно е тя да е била подложена на по-остра критика от богатите си колеги заради това, че е жена в мъжки бранш.

Коя е била Хети Грийн, "вещицата от Уолстрийт"?

Хариет "Хети" Робинсън е родена в Масачузетс през 1834 г. в богато семейство от Нова Англия, което натрупало богатството си благодарение на китоловния си флот, базиран в пристанището на Ню Бедфорд. Единственият брат на Робинсън умира, когато е много малък, и я оставя наследница на семейното богатство - бреме, за което баща ѝ се уверява, че е подготвена.

Според Службата на националния парк по-късно тя си спомня: "Още от шестгодишна бях научена, че трябва да се грижа за собствеността си".

Дядо ѝ Гидеон Хауланд насърчавал любопитството на внучката си, като я подтиквал да чете финансови вестници и често обсъждал с нея финансови въпроси, съобщава Smithsonian Magazine.

На 11 юли 1867 г. тя се омъжва за милионера Едуард Хенри Грийн от Върмонт. Съгласно действащата по това време правна доктрина "coverture" съпругът поема всички права и собственост на съпругата си.

Но желанието на бащата и дядото на Хети Грийн тя сама да управлява финансите си и да не зависи от никой друг кара младата Робинсън да отправи много необичайна молба към новия си съпруг: Тя го помолила да се откаже от всички права върху нейните пари.

Това се оказва мъдър ход от страна на Хети. Според "Инсайдър" тя е трябвало многократно да спасява съпруга си, който е харчил много, преди Едуард най-накрая да фалира през 1885 г. Тогава тя отказва да плаща дълговете му и двамата се разделят.

Брилянтен бизнесмен, но стисната

През годините Хети Грийн непрекъснато увеличава състоянието си, като инвестира в ипотеки, недвижими имоти и железопътни линии. Няколко членове на семейството ѝ оставят пари на Грийн, като по този начин увеличават и без това значителното ѝ богатство.

Към 1905 г. в статия на "Сиатъл Републик" тя е посочена като един от "двайсетината най-богати" души в света сред имена като Андрю Карнеги и Джей Пи Морган, като нетното ѝ състояние е оценено на значително по-ниско от това на Джон Д. Рокфелер, но значително по-високо от това на британския крал Едуард VII. Изглежда, че сред всички милионери и кралски особи, изброени в статията, тя е единствената жена.

Подобно на много изключително богати хора, Хети Грийн привлича голяма част от медийното внимание.

Вестниците я наричат "Вещицата от Уолстрийт", след като тя облича траурни дрехи в очакване на смъртта на отчуждения си съпруг през 1902 г. и "след това никога не я виждаха на улицата, освен с тежък черен воал", според книгата на Бойдън Спаркс и Самюъл Тейлър Мур "Вещицата от Уолстрийт Хети Грийн".

Възможно е прозвището да е свързано и с възпитанието ѝ на квакерка, което изисквало от нея да се облича семпло, както и с репутацията ѝ на скъперница.

Други сензационни истории за облечената в черно милионерка са, че е била толкова стисната, че не е ползвала топла вода, живяла е в скромно жилище в Ню Джърси, сменяла е бельото си само след като се е разпаднало и е яла само овесена каша, която е затопляла на радиатора в офиса си.

Носели са се и слухове, че била толкова параноична, че някой иска да я нападне, че започнала да носи пистолет, и че съпругът ѝ е бил на издръжка.

Един от най-лошите слухове засяга сина ѝ Едуард. Говорило се, че тя отказва да плаща за медицинските грижи на децата си и след счупване на крака, Хети го е оставила сам да се възстанови, което е довело до ампутацията на крайника. По-късно обаче Едуард отрича този слух, като казва пред "Ню Йорк Таймс", че заболяването му не е било сериозно и когато е навършил пълнолетие, се е наложило да му бъде ампутиран кракът.

"За майка ми са написани много неща, които не отговарят на истината", каза той.

"Тя е работила повече от всеки друг мъж в Ню Йорк."

Делото "Робинзон срещу Мандел"

Въпреки че повечето от тези истории никога не са били потвърдени, Хети Грийн със сигурност е била безмилостна в някои отношения. Грийн се изправя в съда срещу някои от членовете на семейството си, когато твърди, че е трябвало да бъде единствения бенефициент по завещанието на леля си Силвия Ан Хауланд.

Според Vermont Digger завещанието в този си вид разпределя състоянието на Хауланд между няколко души, включително благотворителни организации за вдовици и сираци. Грийн се изправя в съда срещу някои от членовете на семейството си, когато твърди, че е трябвало да бъде единствения наследник.

Грийн казва, че по-ранната версия на завещанието, за чието написване е помогнала, я оставя като единствен наследник, и прекарва години в спорове в съда.

Съдебният процес "Робинзон срещу Мандел" става известен с ранното използване на съдебната математика като статистическо доказателство; по време на процеса математикът успява да използва законите на вероятността, за да докаже, че подписът на Хауланд върху завещанието, изготвено от Грийн, е фалшив.

Наследството на Хети Грийн като една от най-богатите американки през Златната епоха

Наследството на Грийн не е изцяло отрицателно. По време на паниката през 1907 г. Грийн помага за спасяването на град Ню Йорк, като отпуска собствени пари, когато банките отказват да го направят.

Тя е известна с това, че според нея жените трябва да се учат на бизнес, като казва: "Момичето трябва да бъде възпитано така, че да може да си изкарва прехраната, независимо дали ще наследи състояние."

Хети Грийн умира през юли 1916 г., оставяйки след себе си имущество на стойност 100 милиона долара - равностойността на около 2,7 милиарда долара днес - което е разделено между двете ѝ деца, които се радват на парите много повече, отколкото майка им.

За тези, които искат да подражават на финансовия успех на Грийн, тя дава следния съвет:

"В правенето на богатство няма голяма тайна. Всичко, което трябва да направите, е да купувате евтино и да продавате скъпо, да действате пестеливо и проницателно и да бъдете упорити."

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Гигантска слънчева риба бе изхвърлена на плаж в Орегон

Любопитно Преди 6 часа

Рибата рядко се среща в Северното полукълбо

Нападнаха и ритаха полицаи в главите в Германия

Нападнаха и ритаха полицаи в главите в Германия

Свят Преди 6 часа

Двамата полицаи са били "сериозно ранени"

Митова: Росен Желязков е приемлив за премиер

Митова: Росен Желязков е приемлив за премиер

България Преди 10 часа

„Това не означава, че всички от моята политическа формация смятат така”, уточни тя

Внимание, облак с прах от Сахара идва към България

Внимание, облак с прах от Сахара идва към България

България Преди 11 часа

Според лекарите прахът от Сахара може да бъде опасен

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

България Преди 12 часа

ОПКК обяви, че решението за отстраняване на Иван Таков е нелегитимно

РС Македония се разгневи за българите в Албания

РС Македония се разгневи за българите в Албания

Свят Преди 12 часа

Албания била признала „несъществуващото българско малцинство”

Почина звезда от сериала „Сабрина, младата вещица”

Почина звезда от сериала „Сабрина, младата вещица”

Свят Преди 13 часа

Мъл беше номиниран за награда "Еми" за най-добър гост-актьор в политическата сатира "Вице"

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт

България Преди 13 часа

Пеевски: Кметовете на ДПС са тези, които провеждат политиките на ДПС

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Нападател рани тежко с арбалет сръбски полицаи пред посолството на Израел

Свят Преди 13 часа

Според Дачич става въпрос за терористичен акт срещу Сърбия

Нико Тупарев: Обвиниха ме в длъжностно присвояване, без да съм длъжностно лице

Нико Тупарев: Обвиниха ме в длъжностно присвояване, без да съм длъжностно лице

България Преди 13 часа

Телевизионният продуцент беше задържан във връзка с разследване

д

Джо Байдън обяви, че остава в кандидат-президентската надпревара

Свят Преди 14 часа

Редакционната колегия на "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се откаже от надпреварата за Белия дом

Кой кой е от кандидатите за Патриарх на Българската православна църква и има ли фаворит между тях?

Кой кой е от кандидатите за Патриарх на Българската православна църква и има ли фаворит между тях?

България Преди 15 часа

Официалният избор ще е чрез тайно гласуване на 30 юни в Синодалната палата в София

д

Иран предупреди Израел за "унищожителна" война, ако атакува Ливан

Свят Преди 15 часа

Повече по темата четете в следващите редове

д

САЩ предприеха масова евакуация на хора край градчето Скотс дейл

Свят Преди 15 часа

Огромен горски пожар бушува в щата Аризона