"Досега не ме бяха давали как ям по телевизията. Ако сте послушни, скоро ще ме дават и как готвя", това казва Венци Мицов в свой статус във Фейсбук. Поводът е участието му в "Черешката на тортата".
Явно всички са били послушни, тъй като музикантът изпълни обещанието си и показа на зрителите, че може не само да пише забавни статуси, но и да готви чудесно.
Какво обича да си хапва сутрин, както и без кого не може, докато готви, прочетете в ексклузивното блиц интервю за Vesti.bg.
За първи път готвих, когато се наложи да живея сам. Това се случи в далечната 1985 г., когато дойдох от мрачната провинция, за да уча в столицата (музикалното училище). Даже помня какво си сготвих – картофи на фурна.
В кухнята никога не ми се получава... Хич не съм добър в панировката. Особено не ме бива в така нареченото „дълбоко пържене“, а и гледам като цяло да не пържа нищо.
Ястието/храната, на която никога не мога да устоя, е... Без съмнение баница! Напоследък пазя диета и съм спрял да ям тестено, но все още най-голямата ми драма е, че съм си забранил да ям банички. Гледам да не минавам покрай баничарница, за да не се изкушавам.
Сутрин обичам да си хапвам всякакви изключително вредни неща. Нарочно не си правя пържени филийки – ако направя, не мога да се спра. Но и това остана в историята, след като през месец май се оказа, че съм достигнал до зловещите 174 килограма. Сега съм 152 и продължавам да се боря с наднорменото тегло, така че закусвам някакви пълни глупости като оризови сухари и плодове с кафе с подсладител.
Ястието, което ми се получава най-добре, е свинско с кисело зеле. Може би защото е просто ястие, в което трябва да сложиш няколко качествени съставки, а то само се приготвя. Запомнете – свинско със зеле не става, ако не сложите най-мазните мръвки вътре. И много чесън, който не се бели!
Докато готвя, не мога без компанията на съпругата ми Диана. Може да знам рецептата до съвършенство, може да съм готвил нещо 1000 пъти, но с нея някак ми е по-спокойно.
От хората, които познавам, най-вкусно готви баба ми. Лесен отговор. Баба вече не е на тоя свят, но готвеше някак простичко. Въпреки това нейните манджи се получаваха божествени.
Рецептата за любимия ми десерт е... Тук мога да отговарям до утре! Обожавам сладкиши, но в момента не ям сладко. Но ако трябва да отговоря какво правех най-често, докато ядях сладко, то това са тирамису (маскарпоне, захар, яйца, бишкоти, кафе и ром), както и чийзкейк с плодове и блат от бисквити и масло.
Обичам да готвя, защото ми е приятно да направя нещо за любимите си хора. Защото готвенето е и вид терапия срещу отвратителната действителност. И защото... не си ли личи. Вижте ме на какво приличам! Това тяло на бременен с тризнаци сумист не се постига без редовно и обилно похапване.
В „Черешката на тортата“ най-много се притеснявах от много неща – дали не съм забравил да купя нещо, дали ще ми се получи храната, дали гостите ми ще се чувстват добре. Най-голямото притеснение е, че освен че посрещаш гости, каниш и цяла България на трапезата си. И си признавам, че въпреки сериозния опит, който имам с телевизията, „Черешката на тортата“ беше голямо предизвикателство за мен. Но беше много приятно и удовлетворяващо от друга страна.
Тайната на добрия домакин е да е себе си. Когато готвите, не позирайте. Не правете неща, които не ви изразяват. Сътрапезниците ви ще усетят, ако сте фалшиви. Ако цял живот сте готвили боб чорба, но решите да направите Шатобриан или някое изискано френско блюдо, всички ще разберат, че сте готвил цял живот боб чорба. Затова просто им направете боб чорба. В крайна сметка боба го има и във висшата френска кулинария...и в кръчмето в крайния квартал.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!