Г олямото великденско ядене свърши, но козунаците - не. Предлагаме ви да ги оползотворите с една от тези вкусни и лесни рецепти.
Козуначени скалички
1 сух козунак
200 г млечен шоколад
100 г краве масло
70 г орехи
50 мл крем ликьор
2 с. л. какао
за декорация:
150 г черен шоколад
1 с. л. кокосови стърготини
Козунакът се смила в блендер. Маслото се разтопява. Шоколадът се разтопява на водна баня. Козуначените трохи се заливат с крем ликьора, шоколада и маслото.
Добавят се смлените орехи и какаото. Ако сместа е прекалено суха, се налива прясно мляко. Оставя се в хладилник за около 30 минути – да стегне леко.
След това от сместа се оформят скалички и се подреждат в тава върху решетка. Черният шоколад се разтопява на водна баня. Върховете на скаличките се поливат с разтопения шоколад, поръсват се с кокосовите стърготини и скаличките се прибират в хладилник за 15 минути.
Козуначен пудинг
1 козунак (500 г)
160 г захар
500 мл прясно мляко
250 мл животинска сметана
50 мл крем ликьор
4 банана
4 яйца
краве масло за намазване
Сметаната се смесва с прясното мляко, крем ликьора, яйцата и захарта.
Прибавя се нарязаният на кубчета козунак и се оставя така поне за 30 минути, за да се напои добре. Слагат се нарязаните на кубчета банани.
Сместа се изсипва в намазана с масло тава. Пудингът се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 35 минути.
Козуначена шарлота
4 жълтъка
160 г захар
500 г сирене „Маскарпоне“
1 пакетче бурбонска ванилова захар
50 мл кафе ликьор
200 мл животинска сметана
100 мл еспресо
900 г козунак със стафиди
какао за поръсване
Жълтъците се готвят със захарта на водна баня, като се бъркат непрекъснато, докато се получи гъст крем. Дърпат се от огъня и леко се охлаждат.
Маскарпонето се разбива за кратко с миксер. Прибавят се ваниловата захар и половината от ликьора и се смесва с яйчния крем, като се разбърква с шпатула.
Сметаната се разбива с миксер и се разбърква с крема. Останалият ликьор се сипва в кафето. Козунакът се реже на еднакви по големина парчета.
Дъното и стените на форма за торта с махащо се дъно и с диаметър 24 см се покриват с две отделни парчета хартия за печене. Подреждат се парчетата козунак, като частите, които се допират до стените се намазват със сместа с кафе.
Основата на тортата се поръсва с какао, след това се слага част от крема, следват парчета козунак, които съвсем леко се мажат с кафе, какао, крем, намазан козунак, какао и така, докато се изчерпят продуктите.
Завършва се с крем. Тортата се прибира в хладилник за около 4–5 часа, за да стегне. След това се поръсва с какао и се поднася.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!