В еликденските празници са идеалното време да разнообразим ежедневното си меню и да се поглезим. Агнешкото е едно най-полезните меса.
Да си приготвим вкусен обяд: Кюфтета от тиквички и извара
То е незаменим диетичен продукт. В България все още повечето хора предпочитат свинско или пилешко, но с всяка изминала година интересът към агнешкото нараства. И това не е случайно.
Известно е, че в редица райони по света, които се славят с голям брой дълголетници, основната храна е именно това месо.
Следващата рецепта е много лесна за приготвяне и е с гаранция за вкусен резултат.
Ето как да си приготвим задушени агнешки джолани с пролетни зеленчуци:
Необходими продукти
3 с.л. олио
6 бр. предни агнешки джолани
2 глави лук
2 скилидки чесън
1 пълна с.л. царевично нишесте
300 мл червено вино
450 мл пилешки бульон
1 с.л. желе от червени боровинки
1 с.л. нарязан розмарин
250 г пресни моркови
250 г бейби пащърнак
250 г бейби ряпа
бучка масло
сол и черен пипер
2 с.л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Загрейте 2 с.л. олио в голяма тенджера с двойно дъно и огнеупорни дръжки и капак. Запечатайте агнешките джолани от всички страни, до тъмнокафяво. Извадете ги в чиния.
Добавете още 1 с.л. олио и в него запържете нарязания на тънки полумесеци лук и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън за 3-4 минути. След това добавете бульона. В купичка разбъркайте нишестето с малко червено вино и разбъркайте до получаването на гладка паста. Добавете сместа в тенджерата, като разбърквате непрекъснато. Добавете и останалото червено вино. Добавете нарязания пресен розмарин, желето от червени боровинки и разбъркайте. Върнете джоланите в тенджерата и овкусете със сол. Поставете капака и пъхнете тенджерата във фурната - предварително загрята на 140 градуса (с вентилатор) за 2 часа.
Почистете пролетните зеленчуци, като запазите малка част от дръжките им. Поставете ги в тенджера с вряща подсолена вода за 8-10 минути. След това ги изцедете добре.
Половината зеленчуци поставете в тенджерата с готовите задушени агнешки джолани и разбъркайте. Захлупете.
Останалите зеленчуци запържете в загрят тиган с разтопено масло за кратко. Поръсете със сол.
Сервирайте агнешки джолан и зеленчуци в дълбока чиния, поляти обилно със сос. Гарнирайте с пролетни зеленчуци в масло.
За още подобни рецепти последвайте канала на "24 Kitchen" във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!