Вашата кухненска гъба е пълна с бактерии – трябва ли да използвате четка вместо нея?
Източник: istockphoto
1

И зползваме ги, за да мием съдовете, от които ядем, но кухненската гъба е влажна среда, пълна с хранителни остатъци – идеално място за размножаване на бактерии, пише BBC.

Трябва ли да заменим гъбата с четка за миене на съдове?  

Много видове бактерии могат да оцелеят в изключително сурови условия. Някои виреят дълбоко в земната кора или в кипящи хидротермални извори, а други дори се срещат в замръзналата тундра. Ако попитате повечето бактерии къде биха предпочели да живеят, кухненската гъба вероятно ще бъде на върха на списъка.  

Да, оказва се, че именно инструментът, който използваме за почистване на чиниите и чашите си, е истинско убежище за микробите. Гъбите са рай за бактериите – топли, влажни и пълни с хранителни остатъци, с които микроорганизмите могат да се хранят.  

През 2017 г. Маркус Егерт, микробиолог от Университета във Фуртванген, Германия, публикува изследване върху микробния свят в използваните кухненски гъби. Той установява наличието на цели 362 вида микроорганизми. В някои зони плътността на бактериите достигала до 54 милиарда индивида на квадратен сантиметър.  

„Това е огромно количество – сравнимо с броя на бактериите, които бихте открили в проба от човешки изпражнения“, казва Егерт.  

Гъбите са пълни с миниатюрни отвори и кухини – всяка от които предоставя ниша, в която микробите могат да се настанят.  

През 2022 г. Лингчонг Ю, биолог от Университета Дюк, и неговият екип използват компютърни модели, за да симулират сложната среда вътре в кухненска гъба. Те установяват, че гъбите с различни по размер кухини насърчават най-интензивния растеж на микробите. След това екипът потвърждава резултатите, като отглежда различни щамове на E. coli в целулозни гъби.  

„Те откриха, че разнообразието в размера на порите в кухненските гъби има голямо значение за растежа на бактериите“, обяснява Егерт. „Това има логика, защото сред микробите има както индивидуалисти – бактерии, които предпочитат да растат сами, така и такива, които се нуждаят от компания. В една гъба има толкова много различни структури и ниши, че всяка бактерия намира подходящото си място.“  

Гъбите със сигурност са добър дом за бактерии. Но това не означава непременно, че представляват сериозен здравен риск. Бактерии има навсякъде – по кожата ни, в почвата и във въздуха. Не всички са вредни – всъщност, много от тях изпълняват жизненоважни функции.

Източник: istockphoto

Важният въпрос е: опасни ли са бактериите в кухненските гъби?

В своето изследване от 2017 г. Егерт анализира ДНК на най-разпространените бактерии. Въпреки че не може да идентифицира всички видове с абсолютна точност, пет от десетте най-често срещани са близки до бактерии, които могат да причинят инфекции при хора с отслабена имунна система. Специалните мерки за почистване, като нагряване в микровълнова печка или изплакване с гореща сапунена вода, не се оказват особено ефективни – унищожават част от бактериите, но позволяват на по-устойчивите щамове да процъфтяват.  

„Хипотезата ни е, че тези мерки за почистване водят до своеобразен селекционен процес, при който оцелелите бактерии се размножават отново и отново“, казва Егерт. „Ако го правите многократно, в крайна сметка може да селектирате бактерии, които са по-добре адаптирани към почистването.“  

Важно е да се отбележи, че нито една от откритите бактерии не е пряко свързана с хранителни отравяния или сериозни заболявания. Всъщност 90% от хоспитализациите, причинени от хранителни инфекции, се дължат само на пет патогена, три от които са бактерии – Escherichia coli, Salmonella и Campylobacter. За щастие, тези бактерии са сравнително редки в кухненските гъби.  

През 2017 г. Дженифър Куинлан, професор по хранителна безопасност в Prairie View A&M University в САЩ, и нейният екип събират кухненски гъби от 100 домакинства във Филаделфия. Те установяват, че само 1-2% от тях съдържат бактерии, свързани с хранителни отравяния – и то в незначителни количества.  

Това откритие е потвърдено от изследване от 2022 г., в което Солвейг Лангсруд, учен от норвежкия институт за хранителни изследвания Nofima, сравнява бактериите в кухненските гъби и четките за миене. Оказва се, че и двата инструмента съдържат главно безвредни бактерии, но количеството бактерии в четките е значително по-малко.  

„По-голямата част от бактериите в гъбите не причиняват заболявания – просто правят гъбата неприятно миришеща с времето“, казва Куинлан. „Но ако използвате гъбата, за да попиете сокове от сурово месо или пиле, възможно е тя да задържи някои опасни патогени.“  

Има доказателства, че това се случва. В изследването на Лангсруд, когато учените добавят Salmonella към кухненски гъби, тя се развива успешно. Когато обаче бактериите са добавени към четки, те умират. Причината вероятно е, че четките изсъхват по-бързо, докато гъбите остават влажни дори след употреба.  

Тези потенциално опасни бактерии могат лесно да се пренесат от гъбата върху съдовете, приборите и кухненските повърхности.  

Източник: istockphoto

Колко често трябва да сменяме кухненската гъба?

Куинлан препоръчва да я сменяме веднъж седмично. Има и начини да удължим живота ѝ – можем да я пуснем в съдомиялната вечер или да я загреем в микровълновата за минута, докато започне да отделя пара.  

Изследванията показват, че тези методи намаляват количеството бактерии. Въпреки това, според Егерт, редовното почистване може да доведе до селекция на по-устойчиви микроби, което прави дезинфекцията по-малко ефективна с времето.  

„Аз лично не бих използвал кухненски гъби“, казва Егерт. „Четката е много по-добър избор – съдържа по-малко бактерии и изсъхва по-лесно. Освен това е по-лесна за почистване.“

Източник: istockphoto

* Във видеото: Студенти по медицина с изложба на уникални рисунки с микроби

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
-Тате, защо жените не са ходили в казармата? - Сине, ти представяш ли си майка ти с калашник.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Михаела Филева с изключителното си изпълнение на баладата “Try" в образа на бунтарката P!nk

Вълнуващо начало на фаталния 13-и сезон на “Като две капки вода” и първи победител в шоуто

Любопитно Преди 31 минути

Зрителите вече могат да подкрепят своите любимци безплатно чрез приложението NOVA PLAY

<p>24 февруари &ndash;&nbsp;Съветска подводница потапя кораба &bdquo;Струма&ldquo; край Босфора</p>

24 февруари – Съветска подводница потапя кораба „Струма“ край Босфора

Любопитно Преди 1 час

Вижте какво още се е случило на тази дата в историята

<p>Ватиканът с последна информация за състоянието на Франциск</p>

Ватиканът: Папа Франциск остава в критично състояние

Свят Преди 2 часа

Състоянието му съживи спекулациите какво може да се случи, ако изпадне в безсъзнание

.

Кога са измислени партитата за рожден ден?

Любопитно Преди 3 часа

Практиката да се отбелязва рожден ден с годишно празненство е сравнително нова

Три години война в Украйна: Загубена ли е надеждата за мир

Три години война в Украйна: Загубена ли е надеждата за мир

Свят Преди 3 часа

Какво се случи през тези 1096 дни на ужас, страх и разруха

<p><strong><span style="color:#499bff;">Студ, сняг, вятър&nbsp;</span></strong>🥶<strong><span style="color:#499bff;">:</span> </strong>Кога да очакваме затопляне на времето</p>

Студ, сняг, вятър 🥶: Кога да очакваме затопляне на времето

България Преди 3 часа

Жълт код за ниски температури в понеделник е издаден за пет области от страната

Усещайки, че е близо до смъртта: Папа Франциск се опитва да защити наследството си

Усещайки, че е близо до смъртта: Папа Франциск се опитва да защити наследството си

Свят Преди 3 часа

С влошаването на здравето на Франциск на преден план отново излиза едно старо и мистериозно пророчество – това на свети Малахия

Хакери откраднаха $1,5 млрд. в най-големия кибер обир

Хакери откраднаха $1,5 млрд. в най-големия кибер обир

Технологии Преди 3 часа

Жертвата е една от най-големите криптоборси

"Зелените" са готови да участват в бъдещото германско правителство

"Зелените" са готови да участват в бъдещото германско правителство

Свят Преди 12 часа

Хабек изрази задоволството си от представянето на "Зелените" на днешните избори, които събраха 13% подкрепа

Желязков поздрави Фридрих Мерц за победата в Германия

Желязков поздрави Фридрих Мерц за победата в Германия

Свят Преди 12 часа

Очаквам с нетърпение задълбочаването на сътрудничеството ни като съюзници, коментира министър-председателят

"Това е поражение": Шолц изрази недоволството си от резултатите на изборите

"Това е поражение": Шолц изрази недоволството си от резултатите на изборите

Свят Преди 12 часа

Шолц каза още, че поема отговорността за резултата на ГСДП

Християндемократите печелят изборите в Германия с 29%

Християндемократите печелят изборите в Германия с 29%

Свят Преди 13 часа

Избирателната активност е 84% - най-високата от 1990 г. насам