П рез пролетта можем да се насладим на едни от най-вкусните и любими плодове, а именно ягодите.
С тях могат да се правят всякакви различни десерти и шейкове, а днес ще ви дадем няколко страхотни идеи.
Ето кои са те:
- Торта с ягоди и банан
Необходими продукти: 2-3 банана, 250 гр. ягоди, 1 кондензирано мляко, 200 гр. сладкарска сметана, 6 бр. яйца, 160 гр. брашно, 180 гр. захар, 1 ванилия, 1 бр. бял шоколад
Начин за приготвяне: За блата ще е нужно да разбиете 6 броя белтъци до сгъстяване. 4 броя жълтъци се разбират със захарта и постепенно се добавят разбитите белтъци. Разбърквате внимателно и прибавяте към сместа брашното (пресято) и ванилията. Тази смес се поставя във форма за торта, върху която има хартия за печене. Оставяте във фурната за 20 минути на 180 градуса. Готовият блат се изважда от формата и се оставя да изстине напълно, след което се разрязва на три части. Кремът се приготвя като се разбива сметаната и към нея се прибавя кондензираното мляко, заедно с кашата от един банан. Всеки блат се напоява с компот по избор или захарен сироп. Намазва се с крем, покрит с един пласт банани на първия блат и един пласт ягоди на втория блат. Последният се измазва с останалия крем и тортата се оставя в хладилник да стегне за малко. Белият шоколад, заедно с 50гр. сметана, се разтапят на водна баня или в микровълнова фурна и се излива върху тортата, след което се украсява с банани и ягоди. Готовата торта се оставя да стегне в хладилник около 3 часа.
- Ягоди с шоколад
Необходими продукти: 36 броя ягоди, 260 гр. шоколад, 20 гр. масло
Начин за приготвяне: Натрошете хубаво шоколада. Изплакнете добре ягодите, без да премахвате дръжките, и ги подсушете добре. Поставете шоколадовите стърготини в купа, добавете маслото и ги разтопете на водна баня до гладкост. След това потапяйте всяка една от ягодите в разтопения шоколад и оставете в хладилник за 1 час, за да може шоколадът да стегне.
- Ягодов шейк
Необходими продукти: 1 пакет ванилия, 50 гр. ванилов сладолед, 125 мл. прясно мляко, 1 ч.л. пудра захар, 150 гр. ягоди
Начин за приготвяне: Първо измиваме и нарязваме ягодите на половинки. Поръсваме ги със захар и ги оставяме за около 10 минути, след което ги смиламе в блендер. Добавяме останалите продукти и разбиваме до гладка смес. Напитката можем да гарнираме с още ягоди.
- Ягодови мъфини
Необходими продукти: 200 мл. мляко, 100 гр. масло, 1 голямо яйце, щипка сол, 2 ч.л. бакпулвер, 200 гр. захар, 600 гр. брашно, 150 гр. ягоди
Начин за приготвяне: Загрейте фурната на 190 градуса. Намажете форми за мъфини с масло или поставете хартиена форма във всяка дупка. В купа смесете бакпулвера, захарта и брашното. Отделно разбийте яйцето с млякото и маслото. След това разбийте заедно двете получени смеси. Добавете ягодите, които предварително сте нарязали и разбъркайте внимателно. Напълнете формите и печете за 20-25 минути до готовност. Оставете ги да изстинат за 10-15 минути и консумирайте.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!