"В него има нещо страховито": Гаснат пламтящите "порти на ада" в Туркменистан
Източник: iStock
1

Р ядко се случва промишлена авария да се превърне в голяма туристическа атракция.

Но когато преди повече от 50 години съветски изследователски екип прави сондажи за природен газ в Туркменистан, се смята, че е предизвикал верижна реакция, която е създала газовия кратер Дарваза - гигантска огнена дупка, която в крайна сметка се е превърнала в най-посещаваната забележителност в страната.

Наричан още „Портата на ада“ и „Сиянието на Каракум“, феноменът се причинява от пламъци, подхранвани от метан, които излизат от десетки отвори по повърхността на кратера. Заставайки около ръба, можете да усетите силна топлина, която се излъчва от дупката. Особено драматично е през нощта - огнените езици пламтят под звездното небе.

Обграден от дюни и скални възвишения в отдалечена част на пустинята Каракум, кратерът е основна спирка в почти всяка обиколка на централноазиатската страна.

Когато пътниците за първи път започват да се стичат към Дарваза, там не е имало никакви услуги или удобства за посетителите и е трябвало да си донесете всичко необходимо за нощувка. В днешно време има три постоянни лагера с възможност за нощувка в юрти или палатки, както и за хранене и моторизиран транспорт до ръба на кратера за тези, които не искат да ходят пеша.

Кратерът е широк приблизително 70 м и дълбок 30 м, с вертикални стени, които рязко се спускат в разпръснато по дъното скално поле от отломки. През 2018 г. е добавена предпазна ограда, която не позволява на посетителите да навлизат твърде близо до пламтящата дупка.

„Това е срутена газова пещера, което звучи толкова интересно, колкото и стара газова печка. Но в нея има нещо страховито и всъщност ми се стори доста страшна“, казва авторът Гед Гилмор, който пише за кратера в книгата „Станс до мен: една вихрена обиколка из Централна Азия“.

Въпреки това кратерът може да не съществува още дълго, поне не в огнения си вид. На няколко пъти правителството на Туркменистан е споменавало възможността кратерът да бъде запечатан по някакъв начин. Междувременно тези, които посещават Дарваза от години, казват, че пламъците са много по-малки, отколкото някога са били.

„Бих казал, че гори само на около 40 % от нивото, на което за първи път станах свидетел там през 2009 г. Тогава в много по-голяма част от кратера са горели пламъци. Сега те са по-малко и не са толкова високи, колкото са били“, казва Дилън Лупин, чиято британска компания Lupine Travel е един от пионерите в привличането на туристи в Туркменистан.

Застанал на ръба на кратера, местен екскурзовод, който пожелава да остане анонимен, защото не е упълномощен да говори с медиите, потвърждава, че пламъците стават все по-ниски през последните седем години и неговите около 40 посещения в Дарваза.

„Преди имаше повече пламъци, отколкото сега, вероятно защото газовият джоб се износва“, казва той.

Но това не намалява очарованието на хибридното чудо, създадено от човека и природата, което е особено удивително, когато се разрази пясъчна буря и затъмни всичко, освен трептящия огън, който достига от потъмнялата яма долу.

Мистериозен произход

Никой не е съвсем сигурен кога се е отворил газовият кратер, очевидно защото докладите от съветската епоха липсват, не са пълни или все още са поверителни.

„Има много спорове и разногласия относно начина, по който е започнал. Дори не знам в какво да вярвам. Има толкова много истории и митология за това място. Това е лудост​, казва Джордж Курунис, канадски авантюрист и телевизионен водещ, който е единственият известен човек, изследвал вътрешността на газовия кратер.

Според Курунис най-разпространената теория е, че кратерът се е образувал през 1971 г. и малко след това е бил запален.

„Но докато бях в Туркменистан, двама геолози от старата школа на правителството излязоха с нас до кратера и това, което ми казаха, беше, че кратерът всъщност се е образувал по някое време през 60-те години на миналия век и доста дълго време е бълбукал с кал и газ и се е запалил едва през 80-те години на миналия век“, казва Курунис.

Друга загадка е как газът се е възпламенил за първи път.

„Някои казват, че това е била ръчна граната. Някои казват, че Съветският съюз просто е хвърлил запалка.  Чувал съм история, че по някое време пиян фермер е вкарал трактора си там“, добавя Курунис. 

Местният водач издига и друга теория: „В онези дни наблизо е имало село и съм чувал, че са подпалили кратера, защото не са искали миризмата да съсипе живота или отровният газ да стане вреден за здравето на селяните. Смятали са, че ще изгори за няколко седмици“.

Освен че е изпитал тръпката да се гмурне в пламтящ кратер, Курунис е бил на научна мисия, финансирана от National Geographic, за да открие всякакви форми на живот, които биха могли да оцелеят в тази среда, особено такива, които биха могли да ни подскажат какво бихме могли да открием при подобни условия на други планети.

По време на 17-минутното спускане през 2013 г. - в алуминиев костюм с кевларен колан и въжета Technora, каквито се използват при мисиите на НАСА на Марс - той събира почвени проби за проекта Extreme Microbiome Project. По-късно анализът разкрива прости организми, като бактерии и термофили, които по някакъв начин са в състояние да оцелеят при екстремните температури във вътрешността на кратера.

Достигане на Дарваза

Газовият кратер се намира на четири часа път с кола северно от Ашхабад, столицата на страната. Задвижването на четирите колела е силно препоръчително за пътуване по неравния двулентов път и пясъчните пустинни пътища, които водят до Дарваза.

По пътя често се срещат скитащи камили.

Освен универсалните магазини в Бокурдак и Ербент, отдалечени пустинни села покрай магистралата, след напускането на Ашхабад няма къде да се снабдите с провизии.

Лагерът Darwaza е най-престижният от трите варианта за нощувка. Разположен на около пет минути пеша от ръба на кратера, лагерът разполага с юрти с легла и столове, сенчеста трапезария и тоалетни в стил „портоп“ или „къщичка“.

На противоположната страна на кратера лагерът „Гарагум“ предлага юрти с подови постелки, подобни на футони, разстлани върху традиционни туркменистански килими, вътрешно осветление, захранвано със слънчева енергия, и вечерно барбекю, сервирано на маси на открито.

Гарагум се намира на около 10 минути пеша от ръба на кратера и още по-близо до малък скалист връх, откъдето посетителите могат да видят Портите на ада от птичи поглед.

„Пристигането в Дарваза през нощта определено е най-хубаво. Това е невероятно нещо, което за пръв път виждаш отдалеч след часове шофиране през пустинята. В близост до него няма никакво друго осветление и наистина имаш чувството, че наистина си пред портите на ада“, казва Гилмор. 

Наблизо се намират два други случайни кратера - образувани по същото време и от подобни погрешни сондажи - които са също толкова големи, колкото Дарваза, но не са толкова впечатляващи.

Близо до пресечната точка на асфалтовата магистрала и пясъчния път към Дарваза се намира газов кратер с много по-малки пламъци. По-далеч на юг по магистралата в посока Ашхабад има кратер, запълнен с вода, с газови мехурчета, но без пламъци.

Ще изчезне ли газовият кратер?

От години се говори, че правителството на Туркменистан ще превърне Дарваза в място за добив на природен газ, като потуши пламъците.

През 2022 г. държавният вестник „Нейтрални Туркменистан“ съобщи, че президентът е поискал от кабинета си да се консултира с учени, за да намери начин да потуши пламъците и да затвори обекта за туризъм.

Сред посочените причини за затварянето на кратера са загубата на ценен природен ресурс, увреждането на околната среда и опасенията за здравето.

Оттогава насам много се обсъжда прогнозираната гибел на кратера, но няма нищо конкретно, което да доказва, че правителството ще потуши пламъците в скоро време.

Някои твърдят, че правителството вече е прокарало близък проучвателен сондаж, който е изсмукал значително количество газ, който се е отделял през кратера, и е накарал нивото на пламъците да спадне значително.

„Това са само слухове“, казва местният екскурзовод, който допълва, че „все още няма нищо официално за прекратяването“.

И се чуди как би могло да стане това.

„Могат да го запълнят с цимент или пяна, но газът просто ще излезе на друго място. Не знаем как ще стане това и дали ще стане“, споделя още екскурзоводът.

CNN Travel потърси правителствени служители за коментар относно бъдещето на кратера.

Лупин, който посещава мястото отново по-рано тази година, е съгласен, че Дарваза може да е обречена.

„Местните жители вярват, че това ще бъде подновен опит за окончателно потушаване на пламъците. Местните жители са много загрижени, тъй като смятат, че ако кратерът бъде угасен, това ще нанесе огромен удар върху туризма в Туркменистан и много от тях ще останат без работа“, казва Лупин. 

Засега газовият кратер Дарваза продължава да удивлява посетителите, които предприемат дългия и труден преход през пустинята Каракум, за да видят случайното природно чудо на Туркменистан.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Джокович: До следващия път, София

Джокович: До следващия път, София

Любопитно Преди 2 часа

Ноле: Благодаря на домакина и партньора ми по караоке, Григор Димитров

Четвърта поредна победа за Силните в “Игри на волята”

Четвърта поредна победа за Силните в “Игри на волята”

Любопитно Преди 3 часа

Шахматистката Елица Раева и бизнесменът Симеон Кралев са първите номинирани участници тази седмица

След гонка: Задържаха нелегални мигранти в Бургас

След гонка: Задържаха нелегални мигранти в Бургас

България Преди 5 часа

Задържани са двама грузински граждани

Двамата пилоти, загинали край Граф Игнатиево, са повишени посмъртно

Двамата пилоти, загинали край Граф Игнатиево, са повишени посмъртно

България Преди 7 часа

Това става със заповед на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов

Проверете номера на избирателната си секция и мястото за гласуване на изборите

Проверете номера на избирателната си секция и мястото за гласуване на изборите

България Преди 8 часа

МРРБ предостави интернет адреси и мобилни телефони за справка

Украйна: Спряхме руското настъпление в Курска област

Украйна: Спряхме руското настъпление в Курска област

Свят Преди 8 часа

Украинският военен служител призна за „някои незначителни успехи“ на Москва

ЕК даде разрешение за компенсации на тока за бизнеса

ЕК даде разрешение за компенсации на тока за бизнеса

България Преди 8 часа

Според министъра на енергетиката „още от утре може да започне изпълнение на програмата”

<p>&bdquo;Истината&ldquo; може наистина да е там, но това не означава, че ще ви хареса</p>

Националната лаборатория на САЩ със заключение за странен метален предмет

Свят Преди 8 часа

Има ли живот във Вселената? Това е може би един от най-завладяващите въпроси, които преследват човечеството

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Почина авторът на едни от най-големите хитове на Елвис

Свят Преди 9 часа

Песните на Ед са изпълнявани от поне 160 изпълнители

<p>&quot;Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека&quot;</p>

Сателитите на Мъск "блокират" гледката към Вселената

Свят Преди 9 часа

"Mного скоро единствените съзвездия, които ще видим, ще бъдат създадени от човека"

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

Българска гордост: Екипът на „На кафе“ посрещна първи носителя на три награди във Формула 3 Никола Цолов

България Преди 9 часа

Предаването изненада с подарък българския състезател на летището след завръщането му от Валенсия

<p>Кати Бейтс свали 45 килограма</p>

Кати Бейтс свали 45 кг, показа фигурата си на наградите „Еми“ (СНИМКИ)

Любопитно Преди 9 часа

76-годишната актриса се появи на 76-те награди "Еми" в тъмно лилава рокля с дълги ръкави, бродирани с пайети

<p>&quot;Не знам дали ще се върна&nbsp;в ковчег&quot;</p>

"Моля ви, спасете ме": Индийците измамени да се бият за Русия

Свят Преди 9 часа

"В паника съм. Не знам дали ще се върна благополучно или в ковчег"

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Извънземен пейзаж: Червеният парк в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)

Любопитно Преди 9 часа

Алено-червените полета се получават от рядка химична реакция