8

Властите в Калифорния предприеха редица мерки в опит да се справят с проблема с бездомничеството, като кметът на Сан Франциско - Лондон Брийд лично оглави кампания за разчистване на тротоарите от лагери на бездомни хора, буквално превърнали се в символ на четвъртия по големина град в щата, предаде Асошиейтед прес.

(Видеото по-горе: Има ли надежда за бездомните в Лос Анджелис)

Калифорния е засегната от сериозен ръст на бездомните, като официалните данни от последното преброяване тази година сочат, че броят им възлиза на около 172 хиляди. За сравнение когато губернаторът от Демократическата партия Гавин Нюсъм встъпва в длъжност през 2018 г. тези лица са били около 131 000, отбелязва "Фокс нюз". Към момента в Калифорния живеят около половината от всички бездомни хора в САЩ.  

Ситуацията се влошава и на федерално равнище. Миналата година в САЩ бе отчетен рекорден брой бездомни за последните 15 години. В правителствен доклад се посочва, че в рамките на една нощ през 2023 г. са били преброени около 653 104, като това представлява ръст от около 12,1 % спрямо предходната година. 

Акцията, която кметът на Сан Франциско Лондон Брийд оглави, е свързана с разпоредба на губернатора Нюсъм от 26 юли, която изисква да бъдат премахнати лагерите на бездомни хора в цяла Калифорния. На 28 юни Върховният съд на САЩ постанови, че местните власти имат право да налагат забрани на хората да спят на улицата, в палатки или на открито и че могат да глобяват и дори да арестуват лицата, които не спазват тези правила, съобщи АП.   

Решението на висшите магистрати бе взето във връзка със съдебен иск, внесен от градските власти на Грантс Пас, Орегон, за преразглеждане на решение на по-ниска инстанция от 2018 г., което ограничаваше възможността да се прилагат принудителни мерки на местно равнище, пояснява испанският в. "Паис". 

Източник: БТА

Съдия Нийл М. Горсъч заяви, че спряната наредба на Грантс Пас, криминализираща спането или къмпингуването на обществени места, не нарушава американската Конституция. Според съдията наредбата от 2018 г. не криминализира бездомничеството, а по-скоро къмпингуването на определени места. "Няма никакво значение дали обвиняемият е бездомник, турист на почивка или студент, който изоставя стаята си в общежитието, за да лагерува на моравата на общинска сграда в знак на протест", пише в становището на съдия Горсъч.

От друга страна либералният съдия Соня Сотомайор предупреди, че новото решение на Върховния съд ще остави най-уязвимите хора в обществото с още по-малко защита. "Сънят е биологична необходимост, а не престъпление... Това е безсъвестно и противоконституционно", смята съдия Сотомайор. Въпреки разногласията във Върховния съд, решението местните власти да могат да налагат принудителни мерки срещу бездомните е окончателно.

На 25 юли губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм издаде изпълнителна заповед за премахване на лагерите на бездомни хора на територията на целия щат. Той посочи, че е издал заповедта, тъй като импровизираните лагери, в които няма електричество и течаща вода, създават непосредствена опасност за здравето и сигурността на хората, предаде телевизия "Ен Би Си нюз". Указът изисква щатските служители да прилагат "хуманни и достойни политики", като например да уведомяват бездомниците, преди да премахнат палатките им. 

Източник: БТА

Макар местните власти да не са задължени да се съобразяват с изискванията, Нюсъм вече предупреди, че ще спре финансирането на градовете и окръзите, които не са разчистили лагерите, съобщи американският в. "Латин таймс".

Заповедта бе издадена в момент, в който републиканците критикуват демократите за проблемите с бездомните, които засягат редица американски градове, управлявани от тях, отбелязва Би Би Си.

Кандидатът за президент на Демократическата партия Камала Харис е родена в района на Калифорнийския залив и преди да стане сенатор и по-късно вицепрезидент, тя бе окръжен прокурор на Сан Франциско, припомня британската телевизия. Републиканците се стремят да обвържат политическото ѝ минало с градските проблеми, включително бездомничеството, престъпността и употребата на наркотици. Смята се, чe Нюсъм, който също е демократ, има амбиции за по-висок пост, коментира Би Би Си.  

Защитници на бездомните хора смятат, че разпоредбата на Нюсъм за премахването на палатките им от улиците представлява политически натиск и може да влоши проблема.

"Хората не могат да изчезнат сами", каза пред в. "Латин таймс" Марго Кушел, професор по медицина и директор на изследователската група "Инициатива за бездомничество и жилищно настаняване на Бениоф" в Калифорнийския университет в Сан Франциско. Кушел и други виждат основния проблем на Калифорния в недостига на жилища на достъпни цени. "Администрацията на Нюсъм е похарчила много средства за решаване на проблема с бездомничеството, но щатът все още не строи достатъчно жилища, а нуждата от тях продължава да расте", каза Кушел.

Щатски одит установи, че Калифорния не е успяла да регулира ефективността на програмите за бездомни, което повдигна въпроса дали усилията на Нюсъм си струват. Освен това Калифорния страда от бюджетен дефицит. Не всички местни власти обаче възприемат подхода на Нюсъм, отбелязва в. "Гардиън". Докато кметът на Сан Франциско предприе агресивни действия за разчистване на лагерите, кметът на Лос Анджелис Карън Бас и представители на окръг Лос Анджелис отвърнаха на удара, заявявайки, че разпоредбата на губернатора няма да проработи. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 10 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 18 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 3 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 5 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 5 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"