К анелата е една от най-вкусните и здравословни подправки на планетата. От хиляди години тя е ценна заради лечебните си свойства. А съвременната наука продължава да потвърждава това, което хората знаят от векове.
Как въздейства млякото, което добавяте към кафето си
Учени от университета за медицински науки в Бирджан, Иран, наскоро са установили, че канелата има благоприятен ефект за предотвратяване или намаляване на ограниченията в паметта и ученето, съобщава електронното издание Medical Xpress.
Ароматът на шоколад потиска глада при диета
Изследователите са направили преглед и анализ на предишни проучвания върху ефекта на канелата върху когнитивните функции.
"Изследванията инвиво сочат, че използването на канела или на компонентите ѝ като евгенол, канелен алдехид и канелена киселина могат да променят в положителна посока конгитивната функция", пишат авторите Самане Наки, Алиреза Кошки и екипът им.
Тази вълшебна добавка към кафето ускорява метаболизма
Те са установили, че добавянето на канела или на канелен алдехид в клетъчна среда намалява натрупването на тау и амилоид, които се свързват с развитието на болестта на Алцхаймер, и повишават жизнеспособността на клетките. Резултатите са публикувани в специализираното издание "Нутришънъл нюросайънс".
Здравословна закуска за перфектна фигура
Противовъзпалителните, противоракови и антиоксидантни свойства на канелата са установявани в други изследвания, припомня изданието.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!