У чени от САЩ представиха нови доказателства, показващи влиянието на храненето в ранна детска възраст върху последващия риск от затлъстяване. Тези открития ще бъдат представени на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD) в Хамбург.
Предишни проучвания се базираха на индекс на телесна маса. В тази работа е използван по-точен показател - процентът на мастната маса. Учените анализираха данни от повече от 700 майки с деца, участващи в проучването Healthy Start. Жените бяха попитани за подробности за храненето на бебета.
Изследователите успяха да установят връзка между продължителността на кърменето, въвеждането на допълнителни храни и напитки в диетата на децата след 18 месеца и процента на мастната маса при деца на 9-годишна възраст.
Повече от половината деца са били кърмени най-малко шест месеца, а 73% са започнали допълнително хранене на пет или повече месеца. Повече от 86% от децата са започнали да пият газирани напитки след 18 месеца.
Изследователите заключават, че ранното въвеждане на допълнителни храни и краткият период на кърмене могат да повлияят на нивата на телесните мазнини в по-късна детска възраст.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!