2

П о-малко от половин час в шоколадовата фабрика на 72-годишният италианец Клаудио Корало в столицата на Сао Томе и Принсипи са нужни на човек, за да разбере, че всичко, което е знаел за шоколада, е погрешно.

Неговият шоколад е от 100% какао, но не и горчив и се размеква докато го държите в устата си и тогава разбирате, че силно и горчиво не са едно и също нещо.

Казват ни, че добрият шоколад е тъмен и горчив, но горчивият е грешен, а черният е изгорен.

Сред множеството смеси, които можете да пробвате там, Ubric 1, 70% шоколад със стафиди, дестилиран в какаова каша е нещо, което трябва да опитате. Бялата вътрешност на плодовете от какаовите дървета са описани от Корало като "най-свежият и вълнуващ аромат, който познавам". За всеки имал късмета да опита това какао не е изненада, че италианският вестник Corriere della Sera го нарече "един от най-добрите производители на шоколад в света".

Малкият Сао Томе и Принсипи може да е втората най-малка държава в Африка, но преди малко повече от 100 години именно тази страна, състояща се от два острова, е била най-големият производител на шоколад в света. Сега са останали няколко местни производители като Корало, които съживяват търговията, като използват вековните, неопетнени сортове какао, част историческите насаждения и благоприятния климат на страната, за да създават органични шоколадови продукти.

Корало е учил тропическо агрономство в родната си Флоренция – „Като дете мечтаех за тропическите гори“, казва той. Преди да се премести в Сао Томе и Принсипи повече от 30 години той отглеждал кафе в Демократична република Конго (тогава Заир). Когато политическата ситуация в Заир се влошила през 90-те години. Корало решил да използва своя опит в кафето, за да създаде шоколад с високо съдържание на какао, който да не е горчив.

Така той намерил какаовите дървета, които търсел, в плантацията Terreiro Velho на по-малкия остров Принсипи, на около 130 км североизточно от Сао Томе, след което се заел да усъвършенства процеса. Занаятчийските производители на шоколад използват различни техники във всеки един от ключовите етапи на производство – прибиране на реколтата, ферментация, сушене и печене – за да постигнат фините нюанси във вкуса. Подходът на Корало съчетава времеемка работа с... инстинкт.

Той премахва както обвивката (дървесната обвивка, която покрива всяко зърно), така и твърдия, горчив корен на ръка (много малко производители на шоколад си правят труда изобщо да премахват корена) и след това оставя какаото да ферментира два до три пъти по-дълго от стандартното. Междувременно печенето е оставено да се случва под надзора на натрупаната от Корало интуиция. „Какаото е живо, иска да го опознаеш, да се отнасяш към него правилно“, казва Корало. „За да правите изключителен шоколад, трябва да живеете в измеренията на усещанията. Ако температурата е твърде ниска и времето за печене твърде дълго, това отнема радостта от какаото. Ако температурата е малко по-висока или времето за печене е дори момент по-кратко от нужното, зърната стават горчиви и с изострен вкус."

Дърветата, които растат в плантацията на Корало, са потомци на първите какаови дървета в страната. До началото на 1800 г. какаото се отглеждало само в Латинска Америка. Но португалският крал Жоао VI – съзнавайки, че е на път да загуби Бразилия като колония се опасявал и от загубата на доходи, които неговият двор получавал от какаовата индустрия в Бразилия. Затова наредил какаови дървета да бъдат изпратени и засадени в по-сигурната колония на Португалия Сао Томе и Принсипи.

Те пристигнали на Принсипи през 1819 г., а след тях дошли поробени хора от Западна Африка и наемни работници от други португалски колонии, особено Кабо Верде, Ангола и Мозамбик, за да работят в плантациите, които впоследствие били създадени. Дърветата процъфтявали в богатата вулканична почва и до началото на 1900 г. Сао Томе и Принсипи бил най-големият износител на какао в света, което му спечелило името „Шоколадовите острови“.

Плантациите, известни като „рокас“, били като самодостатъчни градове, с район с жилища за работниците църкви, болници и училища. Условията на живот на наемните работници обаче били толкова лоши и отношението от собствениците на плантациите толкова брутално, че до 1910 г. британските и немските производители на шоколад бойкотирали „португалското какао“ и индустрията на запада. Рокас били изоставени напълно, след като Сао Томе и Принсипи получили независимост от Португалия през 1975 г., и сега са в състояние на разпад, а бетонните им скелети, спомен от миналото, бавно се поглъщат от джунглата.

В рокас „Сънди“, някога втората по големина плантация на Принсипи, макар и да е имала по-добри дни, животът продължава. Сега плантацията е дом на около 300 души, потомци на наемни работници, които първоначално работили там.

Какаовите зърна от рокас „Сънди“ се продавали на кооператив в Сао Томе, който след това ги изнасял в Европа за преработка. Но през 2019 г. HBD открили Шоколадовата фабрика в сграда в централния двор на плантацията, където жените ръчно сортирали зърната за малки партиди блокчета шоколад, които да бъдат продавани на островите. Шоколадът се произвежда под марката „Пасиенсия Органик“ (Paciência Organic). Пасиенсия била част от рокас „Сънди“ в разгара на какаовата индустрия и сега е органична ферма, управлявана от HBD. (Както Шоколадовата фабрика, така и фермата са отворени за посетители.)

HBD дава работа на повече от 500 души в Принсипи и са построили новите къщи в Тера Прометида. Чрез отглеждането на какао в тропическите гори те се стараят да запазят насажденията си възможно най-разнообразни. „Ние знаем, че шоколадът ни ще има вкусът начина, по който се отнасяме към земята тук“, казват от фабриката. „И той има наистина добър вкус.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Мамо, кои ядат черен хайвер? - Тези, които ни пращат за зелен!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
В НС е постъпил указът на президента с предложение Желязков да бъде избран за премиер

В НС е постъпил указът на президента с предложение Желязков да бъде избран за премиер

България Преди 8 минути

По-рано Желязков получи и веднага върна на държавния глава изпълнен мандата за съставяне на правителство

Всичко за RedNote– китайската платформа, привлякла "американските TikTok бежанци"

Всичко за RedNote– китайската платформа, привлякла "американските TikTok бежанци"

Свят Преди 11 минути

За два дни към платформата са се присъединили над 700 000 нови потребители

Асовете на магията идват в София за  „МАГИНАРИУМ“

Асовете на магията идват в София за „МАГИНАРИУМ“

Любопитно Преди 41 минути

Магическото шоу ще се проведе на 19 и 20 март в Зала 1 на НДК и ще събере едни от най-добрите илюзионисти от България и света

Нарасна броят на жертвите от пожарите в Лос Анджелис

Нарасна броят на жертвите от пожарите в Лос Анджелис

Свят Преди 51 минути

Жителите на Лос Анджелис са предупредени за влошаване на качеството на въздуха

"Беше привилегията на живота ми": Байдън се прощава с Америка

"Беше привилегията на живота ми": Байдън се прощава с Америка

Свят Преди 1 час

Байдън ще произнесе прощално слово от Овалния кабинет тази вечер

Николас Мадуро

Пуерто Рико моли Тръмп да го защити от Мадуро

Свят Преди 1 час

Коментарите на Мадуро бяха „открита заплаха за Съединените щати и нашата национална сигурност“, казва губернаторът на Пуерто Рико

<p>Кой е Мирослав Боршош?</p>

Кой е Мирослав Боршош, кандидатът за министър на туризма в проектокабинета на ГЕРБ-СДС

България Преди 1 час

Той е носител на Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата

Здравното министерство забрани износа на определени лекарства

Здравното министерство забрани износа на определени лекарства

България Преди 1 час

Д-р Галя Кондева издаде нова заповед

Джон Хам ще получи наградата „Бухнал пудинг“ за Мъж на годината

Джон Хам ще получи наградата „Бухнал пудинг“ за Мъж на годината

Любопитно Преди 1 час

Наградите се връчват на хора, които имат траен и впечатляващ принос към света на развлеченията.

Петър Дилов

Петър Дилов: Ето кой е най-непознатият министър в проектокабинета "Желязков" (Биография)

България Преди 1 час

40 годишният икономист работи в Българската народна банка от 2011 г.

<p>Кой е Жечо Станков?</p>

Кой е Жечо Станков, кандидатът за министър на енергетиката в проектокабинета на ГЕРБ-СДС

България Преди 1 час

Той е магистър по икономика от университет Regensburg, Германия

<p>Ето кого предлага&nbsp;Мицотакис&nbsp;за следващ президент на Гърция</p>

Мицотакис предлага Константинос Тасулас за следващ президент на Гърция

Свят Преди 1 час

Мандатът на настоящата президентка Катерина Сакеларопулу изтича на 13 март

SpaceX изстрелва частни мисии към Луната

SpaceX изстрелва частни мисии към Луната

Любопитно Преди 1 час

След като достигнат орбитата на Луната, двата апарата ще се отделят и ще провеждат независими научни изследвания

Арестуваха мъж за блудство с малолетно момиче в Кюстендил

Арестуваха мъж за блудство с малолетно момиче в Кюстендил

България Преди 2 часа

Той е живял на семейни начала с майката на детето, която е подала сигнала

Кой е Росен Желязков?

Кой е Росен Желязков?

България Преди 2 часа

Желязков е бил депутат последователно от 45-ото до 49-ото Народно събрание