0

Н ов документален сериал запознава зрителите с живота и трудностите на звездите на K-pop, като изследва истинската цена на това да пробиеш в безмилостната музикална индустрия на Южна Корея.

(Във видеото може да научите повече за: Взеха книжката на К-поп изпълнител, шофирал в нетрезво състояние)

„K-Pop Idols“ на Apple TV+ проследява Jessi (Jessica Ho), американска рапърка от корейски произход, която започва нов път, след като напуска звукозаписната компания на изпълнителя на „Gangnam Style“ Psy; момичешката група Blackswan, която се стреми към световна слава, но е възпрепятствана от междуличностни конфликти; и новобранеца Cravity, деветчленна момчешка група, която се опитва да се наложи, след като дебютира по време на пандемията COVID-19.

Докато Jessi е на корейската музикална сцена още от издаването на дебютния си сингъл през 2005 г., Cravity е шумно ново попълнение, което се опитва да си извоюва собствен стил и място на претъпкания пазар. Blackswan съществува от повече от десетилетие с различни членове и имена, но се опитва да намери своя път в сегашната си версия, която се развива с развитието на шоуто.

През последното десетилетие южнокорейският културен експорт се разрасна, като супергрупи като BTS и Blackpink оглавиха международните музикални класации, а сериалите K-drama добиха масова популярност в платформите за стрийминг.

Проследявайки изпълнителите по време на световните им турнета, споделяйки емоционални моменти и преминавайки през изтощителни многочасови тренировки, новото предаване предлага поглед към силно конкурентната, многомилиардна индустрия, която поставя пред младите звезди изключително високи стандарти.

К-поп идолите, много от които започват да се обучават още като тийнейджъри, често са подложени на силен натиск от страна на строгия си мениджмънт - култура на работа, която се свързва с кризата на психичното здраве в бранша. През последните години няколко звезди на K-pop отнеха живота си, което предизвика скръбта на феновете.

Борба за психично здраве

Една от основните сюжетни линии е съсредоточена върху конфликта между членовете на Blackswan Лея (Лариса Аюми Картес Саката) и Фату (Фату Самба), който започва, когато Лея публикува в социалните мрежи, че й е скучно по време на социално събиране в дома на семейството на Фату след първия концерт на групата в Брюксел.

По-късно Лея казва, че събирането ѝ е било трудно, защото ѝ е липсвало собственото ѝ семейство у дома в Бразилия - борба, която тя обсъжда подробно в целия сериал. Тя също така говори за своята депресия и за стигмата, която идва с откритото говорене за психичното здраве.

„Знам, че съм болна. Тук, в Корея, депресията не е болест“, казва бразилската певица. 

В друг уязвим момент емоционалната Джеси говори за жертвите, които идват с работата, особено по отношение на даването на приоритет на работата пред взаимоотношенията.

„Когато се върна у дома (в) Корея, се връщам в празна къща. Толкова е самотно. Мислех си, че това е красива мечта, но не е така“, казва Джеси на зрителите. 

Сериалът също така документира неотдавнашните усилия на К-поп индустрията да увеличи глобалната привлекателност на жанра чрез набиране на чуждестранни таланти.

ще стартира нова визова схема, наречена „виза за обучение по К-култура“, за чужденци, които искат да се обучават в областта на К-поп танците, хореографията и моделството.

Започнала като корейска група, днес постоянно променящият се състав на Blackswan е съставен изключително от членове, родени в чужбина.

Габи и Шрия изпреварват хиляди млади жени, за да станат „стажантки“ на Blackswan, до голяма степен благодарение на своята националност, според Филип YJ Yoon, директор на DR Music, компанията, която управлява групата.

Родната страна на Габи, Бразилия, е един от най-големите пазари на к-поп музиката извън Южна Корея. А Индия, откъдето е Шрия, е най-многолюдната страна в света - и място, където К-поп започва да навлиза.

Жените преминават през шестмесечно изтощително обучение по корейски език, рап, танци и много други дисциплини, като изпитват не само физическите си способности, но и психическата си устойчивост.

Според Yoon Deung-ryeong, основател и главен изпълнителен директор на DR Music, лейбълите също се сблъскват с предизвикателства при набирането на чуждестранни к-поп звезди - едно от тях е по-свободното поведение, което очакват членовете на групата.

„При другите к-поп групи или момичешки групи компанията контролира членовете им в голяма степен. Ако компанията каже „не се бийте“, те няма да се бият“, казва той в един от ранните епизоди, визирайки конфликта между Лея и Фату.

„Но при многонационална група езикът, културата и начинът на изразяване на всеки е различен. Така че няма смисъл да се опитваме да ги контролираме по начина, по който се контролират корейските групи“, казва още той.

Високи стандарти

Друга тема в предаването са стандартите за образа на тялото, към които трябва да се придържат всички к-поп идоли, и крайните мерки, необходими за постигането им. Звездите често говорят за това колко малко ядат и колко много тренират, дори когато родителите им изразяват загриженост.

Габи и Шрия са подложени на диети, когато започват да тренират - Габи, за да отслабне, а Шрия, за да напълнее.

На друго място вокалистът на Cravity Wonjin разказва, че когато за пръв път се явил на прослушване за своята развлекателна агенция Starship, му било наредено да отслабне, така че в продължение на две седмици ял само по едно яйце на ден и свалил 15 килограма.

Тези по-тежки сцени се редуват с моменти на лекота: сърдечното приятелство между Габи и Шрия, трогателната прегръдка между Фату и майка ѝ, братството между членовете на Cravity, вълнението на феновете и високооктановите изпълнения на артистите.

Фату от Blackswan споделя пред CNN в имейл, че заснемането на сериала е било „освобождаващо, защото имахме възможност да изхвърлим всичките си бутилирани емоции“.

„Чувствах се така, сякаш камерата беше моят терапевт“, добавя Шрия.

Членовете на Blackswan заявиха, че се надяват сериалът да очовечи К-поп изпълнителите в очите на зрителите.

„Ние не сме съвършени и преминаваме през точно толкова трудности, колкото и всички останали. Но все пак продължаваме да упорстваме заради любовта си към музиката“, каза членът на групата NVee, също по имейл. 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 1 минута

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Джокович пя и танцува за Гришо: Одобряваш ли?

Любопитно Преди 9 минути

Във видеото, пуснато в ТикТок, Джокович пее на български и танцува

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 3 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 4 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 5 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"