П оради различни причини е възможно някои хора да не могат или да не искат да консумират храни, съдържащи глутен. Ето защо ви предлагаме 3 рецепти за приготвяне на безглутенов хляб у дома, бързо и лесно.
Рецепта №1
Необходими продукти:
- 3 яйца,
- 1 супена лъжица сол,
- половин лъжица захар,
- половин чаша сухо соево мляко,
- 3 супени лъжици бакпулвер (безглутенов)
Начин за приготвяне:
Първоначално поставете яйцата в голяма купа и ги разбийте, докато станат на пяна. Добавете бакпулвера и разбийте отново. След това добавете соевото мляко на прах и продължете да разбивате. Към него прибавете солта и захарта и разбъркайте за последен път на средна скорост.
След това с помощта на голяма лъжица или черпак отделяйте по малко от полученото тесто и го правете на топчета. Поставете ги върху предварително набрашнена тава. Накрая поставете във фурната на около 180 градуса. Оставете ги да се пекат до придобиване на златист оттенък. След това извадете от фурната, оставете ги да изстинат и сервирайте.
Можете да комбинирате с различни зеленчуци и разядки.
Рецепта №2
Необходими продукти:
- 2 яйца,
- половин чаша царевично нишесте,
- 1 супена лъжица сода за хляб,
- четвърт чаша зехтин,
- 1 чаша оризова сметана за готвене,
- половин чаша соево мляко,
- 4 супени лъжици настърган кокос,
- 2 супени лъжици бакпулвер (безглутенов)
Начин за приготвяне:
Първо в купа смесете безглутеновия бакпулвер, содата, царевичното нишесте и оризовата сметана. След това добавете яйцата, млякото, кокоса и зехтина. Разбъркайте до получаване на много гъста консистенция. След това оставете в хладилника за поне 15 минути. Когато изтече това време, извадете и разбъркайте още веднъж.
След това направете топчета и ги наредете върху предварително набрашнена тава. Накрая, преди да я вкарате във фурната, намажете питките с малко зехтин. Температурата на печката трябва да бъде между 180 и 200 градуса.
Оставете ги да бухнат и да получат златист загар, след което ги извадете от фурната.
Рецепта №3
Необходими продукти:
- половин супена лъжица сол,
- 2 супени лъжици царевично нишесте,
- 2 супени лъжици вода,
- 1 супена лъжица захар,
- 2 супени лъжици настърган кокос,
- 3 супени лъжици зехтин,
- четвърт чаша бадемово мляко,
- 3 супени лъжици натрошени бадеми,
- 3 супени лъжици натрошени слънчогледови семки
Начин за приготвяне:
Първоначално поставете бадемите и натрошените слънчогледови семки в голяма купа. След това добавете настъргания кокос, захарта и солта в същия съд. Разбъркайте добре, така че съставките да се смесят. След това добавете бадемовото мляко, царевичното нишесте, супените лъжици вода и зехтина.
Разбъркайте с помощта на миксер на средна скорост. За финал направете топчета от полученото тесто и ги наредете върху набрашнена тава. Печете на около 190 градуса и оставете питките да се подуят и да получат златист загар. След това извадете и сервирайте.
Вече знаете как да приготвите хляб без глутен. Не пропускайте да комбинирате хлебчетата с най-различни продукти, за да се насладите максимално на вкусните рецепти.
Още от автора:
Любима суперхрана: Какви са ползите от консумацията на киноа
Какво са прости и сложни въглехидрати
Пет здравословни ползи от пъпеша и три вкусни рецепти
За лятото: Пет начина да си направите студено и разведряващо кафе
Спасители в горещините: 3 разхлаждащи рецепти с диня
Здравословно: Четири вкусни рецепти с авокадо
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!