Н овата година дойде и е време да запретнем ръкави, за да сбъднем всички късмети от баницата. Ако точно на вас се е паднало парчето с приключения, може да започнете да го реализирате още сега в кухнята.
Събрахме няколко различни, интересни, лесни за приготвяне в домашни условия рецепти. Дори и да не се превърнат в любими ястия, поне ще забравите за всички онези сарми, които сте изяли миналата седмица.
Във видеото вижте най-вкусните традиционни храни по света, които може да изпробвате
Терин от печено цвекло и сирена
8 малки глави червено цвекло
4 стръка мащерка
25 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
за сирената:
400 г меко френско козе сирене
220 г крем сирене
1/2 връзка див лук
4 стръка мащерка
черен пипер на вкус
за трохите:
120 г пълнозърнесто брашно
100 г орехи
60 мл зехтин
1 ч. л. семена резене
1 щипка сол
за дресинга:
сокът от 1 портокал
50 мл студено пресован зехтин
30 мл ябълков оцет
1 щипка сол
Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор. Цвеклото се измива. Всяка глава се овкусява с листенца мащерка, зехтин, сол и черен пипер, и се увива в алуминиево фолио. Слагат се в тава и се изпичат за около час. Когато се охладят, се обелват и се нарязват на тънки шайби с помощта на ренде (тип „Мандолина“).
Сирената се смесват в купа. Поръсват се с накълцаните див лук и мащерка. Овкусяват се с черен пипер и се разбъркват. Ако има нужда, се посолява.
Форма терин се покрива с прозрачно фолио. По дъното се разпределят парчета цвекло, така че да се получи плътен слой.
Отгоре се разпределя част от крема от сирена, покрива се плътно с парчета цвекло и се продължава така, докато свършат продуктите, завършва се с цвекло. Покрива се с фолио и се притиска с нещо тежко. Оставя се в хладилник за 6 часа.
За трохите фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор. Орехите се накълцват. Смесват се брашното, зехтинът, орехите и стритите семена резене, и се посолява. Трохите се изсипват в плитка тава и се пекат около 10-15 минути, като периодично се разбъркват.
Портокаловият сок се разбърква със зехтина, оцета и щипка сол. Готовият терин се изважда от формата и фолиото се отстранява. Теринът се нарязва на парчета и се сервира върху трохите. Всяка порция се подправя с дресинг на вкус.
Пълнени дюли с телешко
3 големи дюли
350 г смляно месо от телешка плешка
2 скилидки чесън
30 г пресен джинджифил
2 глави лук
1 яйце
1 люта чушка
2 с. л. олио
600 мл пилешки бульон
4 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус
Дюлите се режат наполовина, почистват се и се варят, докато леко омекнат – около 20 минути.
Каймата се смесва с настърганите лук и джинджифил, яйцето, стрития на паста чесън, олиото, накълцаната чушка, сол и пипер на вкус.
Дюлите се пълнят с каймата и се подреждат в тава, а в нея се налива бульонът.
Тавата се покрива с фолио и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 20 минути с фолиото и още 20 минути без фолиото.
Печените дюли се поднасят с наситнен магданоз.
Маринован октопод с лимоново масло
1 октопод (1,5–2 кг)
2 скилидки чесън
2 дафинови листа
1 с. л. черен пипер на зърна
1 с. л. морска сол
за маринатата:
200 мл зехтин „Екстра върджин“
200 мл червен винен оцет
2 скилидки чесън
1 глава лук
2 стръка мащерка
1 с. л. риган
1 ч. л. черен пипер
за ароматното масло:
125 г краве масло
200 мл бяло вино
1 глава лук шалот
1/2 лимон
1/3 връзка копър
сол и черен пипер на вкус
за сервиране:
2 багети
Октоподът се почиства и се измива. Вари се във вода за 1 – 1,5 часа, заедно с нарязания натънко чесън, черния пипер, солта и дафиновите листа.
Свареният октопод се изважда и се нарязва на парчета. Лукът и чесънът се наситняват и се смесват с оцета, ригана, сол, черен пипер и наситнената мащерка. Налива се зехтинът и се разбърква.
Октоподът се залива с получената смес и се оставя да се маринова една нощ. Лукът за ароматното масло се наситнява и се слага в касерола. Налива се виното и се готви, докато лукът омекне, а виното се редуцира.
Дърпа се от котлона и малко по малко се добавя маслото, нарязано на кубчета. Прибавят се наситненият копър, настърганата лимонова кора и лимоновият сок. Овкусява се със сол и черен пипер. Октоподът се сервира с препечени филийки и ароматното масло.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!