Т ова е цитрусът, който е най-близък до портокала, макар и по-малък, с по-ароматен вкус и по-лесна за белене. Тези свойства го правят считан за естествен бонбон, който е лесен за консумация от всички, особено от децата. Мандарината идва от тропиците на Азия.
Този плод произвежда синефрин, който забавя производството на холестерол в тялото. Лекарите са открили, че консумацията на мандарини понижава нивото на инсулина, така че захарта не се складира или превръща в мазнини, а се трансформира в енергия, която води до загуба на тегло.
Мандарините имат антимикробни свойства, които предпазват раните от инфектиране и предпазват от вирусни, гъбични и бактериални инфекции. Всеизвестен факт е, че цитрусовите плодове са много полезни за кожата и мандарините не правят изключение. Маслото от мандарина е полезно за растежа на нови клетки и тъкани. Това помага за по-бързото зарастване на рани.
Мандарината е подходяща за чиста консумация или може да се обработва на плодова салата, мюсли, торти или шейкове. Тя е вкусна и като сок или сладолед, и като добавка към салати. Мандарината трябва да се съхранява на хладно, но в никакъв случай в хладилник. Препоръчва се да се яде скоро след покупката, тъй като иначе може да изгуби аромат и сок.
Днес сме ви подготвили няколко невероятни рецепти с този вкусен и полезен плод:
Кекс с мандарини
Необходими продукти: 2 бр. яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 50 г. масло, 1 ч.л. бакпулвер, 2 ½ ч.ч. брашно, 4 бр. мандарини, 50 г. стафиди, пудра захар
Начин за приготвяне: Разбийте яйцата със захарта. Добавете киселото мляко с бакпулвера. След като маслото, което сте оставили на стайна температура се поразмекне, смесете с брашното и го разбъркайте с яйчната смес. Прибавете сока от 2 мандарини, стафидите и останалите мандарини, нарязани на дребни парчета. Разбъркайте внимателно и сипете сместа в набрашнена и намаслена форма. Сложете да се пече в умерено загрята фурна за 40-50 мин. Поръсете готовият кекс с пудра захар.
Сладко от мандарини
Необходими продукти: 1 кг. мандарини, 1 бр. лимон, 30 г. желатин, 400 г. захар, 450 мл. вода
Начин за приготвяне: Обелете мандарините и лимона, извадете семките. Нарежете на тънки лентички корите. Нарежете обелените мандарини и лимона на кубчета и ги сложете заедно с корите във вода. Прибавете захарта. Сложете да се вари, а когато заври, намалете котлона и варете сладкото от мандарини 30 минути, като бъркате постоянно. Разтворете желатина в топла вода и го прибавете в сместа. Когато е готово, сипете сладкото в бурканчета, а щом се охладят, ги затворете.
Палачинки с мандарини
Необходими продукти: 250 г. брашно, 3 бр. яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 щипка сол, 1 с.л. олио, 100 г. масло, 100 г. захар, 4 бр. мандарини
Начин за приготвяне: Първоначално изцедете сока на 2 мандарини и го прецедете. Настържете корите. От брашното, яйцата, млякото и солта пригответе тесто за палачинки. Като бъркате непрекъснато добавете половината сок и олиото. Оставете тестото да престои около 30 мин и след това сгответе палачинките.
Още от автора:
СТОП на нощното преяждане: 7 полезни съвета
Десет мита за консумацията на сол, които ще ви изненадат
Как да готвим без глутен: Основни съвети и 5 насоки
Като в Италия: 3 рецепти със сирене Бурата
Защо е важно да приемаме достатъчно протеин за деня
Как да се справим с прилошаването през горещите летни дни
Как да водим минималистичен начин на живот: 7 полезни съвета
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!