С упи, основни ястия и разбира се, безброй вкусни десерти - тиквата е идеална добавка към всяко ястие. Изберете си едно от нашите предложения, а защо не и трите, и купете най-накрая онази тиква, която подминавате цяла седмица на пазара.
- Есенно минестроне
1 консерва черен боб (400 г)
150 г замразена царевица
300 г тиква „Цигулка“
1 морков
2 стръка стеблена целина
1 глава лук
50 г бейби спанак
1 скилидка чесън
150 г дребна паста (мидички)
1 печена червена чушка
600 г пасирани домати
1 л зеленчуков бульон
1/2 връзка босилек
80 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Почистете тиквата и я нарежете на малки кубчета, сложете я в тава, полейте с 20 мл зехтин и посолете. Изпечете я до готовност – за около 35 минути. Обелете моркова, лука и целината и ги нарежете на кубчета, а чесъна обелете и наситнете.
Загрейте останалия зехтин в тенджера. Сипете зеленчуците и ги запържете за кратко. Прибавете и накълцаната печена чушка. Щом омекнат, налейте бульона и доматите. Посолете и гответе 20 минути на слаб огън.
След това прибавете отцедения боб, царевицата и пастата, както и половината от босилека, предварително накълцан. Когато пастата омекне, сложете спанака и тиквата, поръсете с останалия босилек, разбъркайте и сервирайте.
- Ризото с тиква
150 г лимец
200 г тиква
500 г спанак
1 тиквичка
3 скилидки чесън
3 моркова
200 г земна ябълка
100 г арпаджик
1 стрък целина
1 с.л. масло
50 г стафиди
50 г сушени сливи
50 г сушени кайсии
50 мл бяло вино
1 ч.л. мед
100 г челядинки
За ризото с лимец накиснете предварително лимеца в студена вода за 2 часа. След това го сварете в 500 мл вода. Щом водата изври, добавете сметаната и настъргания кашкавал. Предварително накиснатият лимец, варим в тенджера със 500 милилитра студена вода. След като водата изври добавяме 50 милилитра сметана и 200 грама настъргано сирене. Овкусете със сол и черен пипер и добавете пъдпъдъчите яйца. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
Сварете на пара листата спанак, настърганата тиква, нарязаните на кръгчета тиквички и обелените скилидки чесън за 10-15 минути. Овкусете със сол и черен пипер.
Почистените моркови нарежете на тънки кръгчета, а земната ябълка обелете и нарежете на дребни кубчета. Обелете арпаджика и нарежете целината на ситно. Запържете зеленчуците в тиган с 20 г масло. Добавете нарязаните сушени кайсии и сливи, както и стафидите. Добавете бяло вино и щипка захар. Щом виното изври, добавете челядинките. Разбъркайте и гответе до готовност.
За соса разтопете маслото и го пресипете в каничка. В блендер разбийте жълтъците с водата и горчицата до образуването на пяна. Добавете разтопеното масло на тънка струйка по време на разбиване. Овкусете със сол и черен пипер и разбийте отново.
По средата на чиния оформете три купчинки от ризото от лимец на разстояние 2-3 см. една от друга. Между тях подредете зеленчуци на пара. Гарнирайте със запържени зеленчуци и сушени плодове. Отгоре поръсете сос холандез.
- Бисквитена торта с тиква и шоколад
2 пакета обикновени бисквити (общо 400 г)
800 г тиква (сорт „Цигулка“)
500 г сирене „Маскарпоне“
300 г течен шоколад
200 г захар
250 мл животинска сметана
200 мл студено еспресо
50 мл бренди
1 ч. л. канела
1 ванилия
карамелени орехи за поръсване
Тиквата се почиства и се реже на кубчета. Слага се в тава и се поръсва с 50 г от захарта. Пече се около 40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Охлажда се и се пюрира. Сметаната се разбива добре с останалата захар. Маскарпонето се разбърква леко и се смесва с разбитата сметана и с ванилията.
Кафето се разбърква с брендито и канелата. В тава се редят потопени в сместа с кафе бисквити, сметанов крем, шоколад и пюре от тиква.
Тортата се реди по този начин, докато свършат продуктите. Завършва се с крем от сметана и маскарпоне. Оставя за 6 часа в хладилник. Поднася се с накълцани карамелени орехи.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!