Н а 10 февруари ще настъпи китайската Нова година. Тъй като там се спазват традициите, празничната трапеза е много важна, защото всяко ястие символизира късмет и просперитет.
През студения сезон хората в Китай не ядат сурови зеленчуци и плодове, а само термично обработени. Смята се, че на тялото му трябва повече енергия, за да смила тези храни. За китайците през зимата е много важно да пестят енергия и топлина, за да не отслабят функционирането на храносмилателната система. Ето защо масата за китайската Нова година е пълна с топли ястия.
Всяко от тях има свое собствено значение и е предназначено да донесе просперитет на Нова година. Благоприятната символика на тези традиционни китайски новогодишни ястия се основава на тяхното приготвяне или външен вид. Важни са не само самите гозби, но и тяхното приготвяне, начините на сервиране и хранене.
- Дзяодзъ
Това са пелмени, които са особено обичани в Северен Китай. Дзяодзъ символизира прехода на старата година към новата. Сякаш „опаковате“ късмет, здраве и просперитет за новата година. Тестото е най-обикновено, а пълнежът е с кайма, зеле и различни подправки, понякога бамбукови стръкове като символ, че всичко, което искате, може да се постигне. Има и традиция да се постави монета в един от пелмените. Който я намери, ще има много късмет през новата година. А в някои семейства слагат бял конец вътре: на когото се падне, ще живее дълго. Цялото семейство участва в приготовленията.
- Пържена риба
На китайски думата „риба“ звучи като думата „излишък“, следователно, за да подобрят финансовото си състояние, китайците търсят най-голямата риба на пазара и я пържат цяла. Сервира се в края на празника, така че миризмата да „прогони“ злите духове. Сервира се цяла, защото ако го нарежете на парчета, това ще означава прекъсване на семейните връзки.
Първата половина от рибата се изяжда за обяд на Нова година, а втората половина на следващия ден, за да се осигури комфортно бъдеще. Рибата трябва да се яде по специални правила: главата лежи към най-почтените членове на семейството, не трябва да се мести по масата или да се реже с нож. Тези, към които са обърнати главата и опашката на рибата, пият на масата едновременно - това носи късмет.
- Свинско в сладко-кисел сос
Свинското месо е символ на просперитет. Повече от 1500 години китайците го включват в списъка с най-популярните новогодишни ястия. Изглежда обикновена рецепта, нищо свръхестествено, но културата и обичаите изискват уважение и почит към традициите и символиката.
- Пържено пиле
Китайците сервират пърженото пиле горещо. Смята се за символ на обновлението и навлизането в новата година. Според традицията бутчетата се дават на главата на семейството, за да може той да изгради кариера и да помогне на близките, а крилцата се ядат от деца за добро “излитане”.
- Мраморни яйца
Мраморните яйца символизират самородно злато, така че китайците се опитват да украсят масата с тази закуска възможно най-често. Рецептата е много проста: поставете яйцата във вряща вода за няколко минути, така че белтъците да стегнат, извадете и прехвърлете в ледена вода. В този момент добавете черен чай, соев сос и канела с черен пипер във врящата вода, разбъркайте и поставете яйцата обратно, след което гответе още половин час.
Не забравяйте да разбиете яйцата с лъжица - така че да се получат малки пукнатини, които ще придадат желания резултат.
Още от автора:
Секс етикет: Как трябва да се държим в леглото
Сънували ли сте бебе? Ето какво означава
Хор, Анубис, Ра: Ето кои египетски богове трябва да знаем
Шест причини да не можете да се съсредоточите при четене
Успешна и независима жена: Навиците, които ни правят такива
Кой е Анаксагор и какви са неговите теории?
Четири техники за справяне с главоболието (без лекарства)
Как да водим минималистичен начин на живот: 7 полезни съвета
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!