В се по-разпространена е идеята, че консумацията на аспержи е подходяща в борбата с махмурлука. Твърди се, че тази храна съдържа голямо количество антиоксидантни вещества, които могат да помогнат за възстановяване на щетите, причинени от алкохола.
Преди да започнем, трябва да отбележим, че алкохолът не е безопасен и здравословен. Това вещество е токсично за тялото и е най-добре да го премахнете напълно от диетата, за да поддържате тялото в добро състояние. Въпреки това консумацията на спиртни напитки е много социално приета, така че за повечето хора е трудно да се откажат от тях.
Истината е, че в момента няма научни статии, които да показват, че аспержите ускоряват лечението на махмурлука. Единственото нещо, което може да се направи по въпроса, е да се избягва пиенето или да се пие по-малко.
В деня след алкохолно отравяне се препоръчва да се пие много вода, за да се компенсира загубата на течности и да се предотврати засилването на симптомите на махмурлука. Тук може да се отбележи приносът на някои вещества с антиоксидантна сила. В този смисъл е важно да се насърчи наличието на растителни храни в диетата.
Във всеки случай е ключово да се избягва достигането до тази неприятна ситуация, тъй като увреждането, което причинява на организма, се натрупва. При мъжете може да се наблюдава намаляване на тестостерона, което също превишаване нивата на кортизол. Това има катаболни и възпалителни ефекти, които могат да увеличат честотата на други сложни патологии през годините.
Въпреки че няма доказателства, че консумацията на аспержи помага в борбата с махмурлука, е вярно, че положителните свойства на тази храна за здравето са доказани. Аспержите съдържат висококачествени антиоксиданти.
Антиоксидантите ограничават увреждането на клетъчната ДНК, което може да предотврати развитието на заболявания в средносрочен план. Те дори могат да намалят възпалението в централната нервна система.
Разбира се, пресните зелени аспержи са най-добрият вариант. Много от предлаганите консервирани алтернативи нямат същото качество. Те не само концентрират по-малко полезни вещества, но и важна част от фибрите на продукта се губят, което се оказва решаващо за поддържане на добро състояние на чревното здраве в средносрочен план, избягвайки проблеми като запек.
От друга страна, това е много гъвкава храна погледнато от кулинарна гледна точка. Може да се консумира на салати, варени, сотирани... възможностите са разнообразни. Могат да се приготвят както веган и вегетариански ястия, така и да се комбинират с месо и риба. Лесно е да ги въведете редовно в диетата, за да се възползвате от предимствата им. Те дори са източник на водоразтворими витамини от група В, които трябва да се приемат ежедневно, тъй като почти няма резерви от тях в тялото.
Добро решение след тежка вечер е да си направите закуска, богата на протеини и витамини. Това може да бъде пълнозърнеста препечена филийка с авокадо и яйце, гарнирана отстрани с аспержи. Не забравяйте да пиете вода през целия ден.
Още от автора:
Мисия "Имунна система": 8 начина за укрепване на организма
Десет мита за консумацията на сол, които ще ви изненадат
Как да готвим без глутен: Основни съвети и 5 насоки
Като в Италия: 3 рецепти със сирене Бурата
Защо е важно да приемаме достатъчно протеин за деня
Как да водим минималистичен начин на живот: 7 полезни съвета
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!