У чени установиха, че яйцата подобряват качеството на маслените бои, съобщи електронното издание на британския в. "Гардиън".
Жълтъкът предпазва картините, рисувани с маслени бои, от нагъване, пожълтяване на цветовете и решава проблемите с въздействието на влагата.
It’s no yolk — some Renaissance painters used eggs in their work.https://t.co/OWx6bjL1zI
— Science News (@ScienceNews) April 1, 2023
Използването на яйце като смес за пигментите - форма, известна като яйчена темпера, има дълга история и може да се проследи още от стенописите в Двореца на Нестор в Пилос от 1200 г. пр.н.е.
През 15-и век в европейското изобразително изкуство в пигментите започва да се използва масло вместо яйце. Това ясно личи при ранните нидерландски майстори като Ян ван Ейк.
One of our top rated articles on @altmetric this past week "A holistic view on the role of egg yolk in Old Masters’ oil paints" published by @NatureComms. You can read the #OpenAccess article here: https://t.co/A51rCQDPbM pic.twitter.com/9RRpJDMOFX
— Springer Nature (@SpringerNature) March 31, 2023
Независимо от това яйца са открити при анализ на творби на стари майстори като Сандро Ботичели и Леонардо да Винчи.
Учените сега намират нови обяснения защо художниците са добавяли яйце към маслените бои. "Яйцето се използва за промяна и фина настройка на качествата на боите", каза д-р Патрик Дитеман от Института Дьорнер в Германия.
Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание "Нейчър комюникейшънс".
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!