П айовете с месо често са предпочитани от много хора, тъй като са много вкусни и в същото време лесни и бързи за приготвяне. А колкото и да ни се иска да зарадваме любимите си хора с някой нов кулинарен шедьовър, едва ли на някой му се отделят часове пред печката в кухнята.
Затова следващата рецепта, която сме ви приготвили не отнема много време за приготвяне, но със сигурност е способна да задоволи и най-претенциозните вкусове.
Ето и как да си приготвим пай с месо:
Необходими продукти:
За месото:
- 230 г сурова сланина (от гърба)
- 170 г пилешки дробчета
- 170 г пилешки бутчета (без кожа и кости)
- 170 г свинска плешка (без кост)
- За пълнежа:
- 2 с.л. зехтин екстра върджин
- 3 глави лук шалот
- 30 г сурова сланина (от гърба)
- 80 г пилешки дробчета
- 230 г пилешки бутчета (без кожа и кости)
- 230 г свинска плешка (без кост)
- 2 с.л. бренди
- 1 с.л. нарязана салвия
- 1 с.л. листенца мащерка
- ½ ч.л. смлян бахар
- ½ ч.л. смлян кориандър
- ¼ ч.л. прясно настъргано индийско орехче
- сол и черен пипер
- ½ ч.ч. сурови ядки шамфъстък
- За тестото:
- 3 ½ ч.ч. брашно
- 1 ½ ч.л. сол
- 165 г безсолно масло
- 170 г свинска мас
- 1 ч.ч. брашно за хляб
- 7 г желатин
- ½ - ¾ ч.ч. пилешки бульон (домашно приготвен)
Начин на приготвяне:
Нарежете на парчета сланината, пилешките дробчета, свинската плешка и пилешките бутчета и ги смелете едро с месомелачка. Прехвърлете в голяма купа.
За пълнежа запържете до тъмнозлатисто нарязания на ситно лук шалот в зехтина. След като изстине, го добавете към смляното месо. Нарежете пилешките дробчета, свинското, пилешките бутчета и сланината на малки парченца и добавете и тях в сместа. Добавете пресните и смлените подправки, овкусете с 1 ч.л. сол и ½ ч.л. черен пипер. Накрая добавете и нарязаните ядки шамфъстък. Разбъркайте много добре или омесете с ръце. Покрийте сместа и я поставете в хладилник, докато приготвяте тестото.
За тестото смесете двата вида брашно в голяма купа. Добавете солта и нарязаното на малки кубчета масло. В купичка разбъркайте маста с ½ ч. топла вода и добавете сместа в купата. Разбъркайте докато се оформи топка. Извадете я върху набрашнен плот и месете тестото в продължение на 3 минути.
Разточете 2/3 от тестото между 2 листа хартия за печене с дебелина 6 мм, в кръгла форма, малко по-голяма от форма с подвижно дъно с диаметър 25 см. Прехвърлете тестото във формата и го напаснете по дъното и стените. Изрежете излишното с помощта на точилката. Намажете тестото с разбито яйце и изсипете пълнежа вътре.
Разточете останалата 1/3 от тестото върху набрашнен плот и покрийте пълнежа с него. Изрежете излишното тесто по краищата с помощта на точилката. Притиснете по краищата. От останалото тесто изрежете листа, слънце или др. за украса на пая. Залепете украсата с помощта на разбито яйце. Направете 2 отвора в пая – един в средата и един в края, до стената на формата. Поставете формата в тава, постлана с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 80 минути. Температурата вътре в пая трябва да е 70 градуса. Отстранете стената с пружина и намажете пая отгоре и отстрани с разбито яйце. Върнете във фурната за още 15 минути. След изваждане, оставете пая да изстине напълно за 2 часа.
Залейте желатина с 2 с.л. вода и оставете да набъбне за 5 минути. Загрейте пилешкия бульон в касеролка и добавете желатина. Разбъркайте докато се разтвори.
Поставете фуния в дупката в края на пая и внимателно, малко по малко, излейте бульона с желатин. Оставете пая, покрит с фолио, да престои 1 нощ в хладилник. Преди да сервирате пая, го оставете на стайна температура.
За още подобни рецепти последвайте канала на "24 Kitchen" във Vbox7.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!