1

Н а 2 август 1939 г. Алберт Айнщайн пише до президента на САЩ Франклин Д. Рузвелт. Писмото му ще доведе до проекта "Манхатън" и до едно от най-значимите - и разрушителни - изобретения в историята.

Драматичният разказ за смъртоносното овладяване на атомната енергия, разказан във филма "Опенхаймер" през 2023 г., можеше да бъде само научна фантастика, ако никога не беше написано писмо от две страници с дата 2 август 1939 г.

"Последната работа в областта на ядрената физика направи вероятна възможността уранът да бъде превърнат в нов и важен източник на енергия", се казва в напечатаното писмо до президента на САЩ Франклин Д. Рузвелт, подписано собственоръчно от уважавания физик Алберт Айнщайн.

Тази енергия, продължава той, може да се използва "за конструирането на изключително мощни бомби".

Писмото изразява подозрение към решението на Германия да спре продажбата на уран в окупираната Чехословакия и е стимул за свръхсекретна изследователска програма на стойност 2 милиарда долара - "Проектът Манхатън": надпревара за победа над Германия в разработването на атомни оръжия.

Тригодишният проект, ръководен от физика Робърт Опенхаймер, ще вкара САЩ в ядрената ера и ще доведе до едно от най-значимите - и разрушителни - изобретения в историята: атомната бомба.

На 10 септември 2024 г. последователното и внимателно формулирано писмо на Айнщайн ще бъде продадено на търг на Christie's в Ню Йорк и се очаква да достигне цена от над 4 млн. долара. Съставени са две версии на писмото: по-кратка версия, която се продава на търг от Christie's, и по-подробна версия, която е доставена на ръка в Белия дом и сега се намира в постоянната колекция на библиотеката "Франклин Д. Рузвелт" в Ню Йорк.

"В много отношения това писмо бележи ключова точка на пречупване в историята на науката, технологиите и човечеството", казва пред BBC Питър Кларнет, старши специалист по американски произведения, книги и ръкописи в Christie's.

"Това наистина е първият път, когато правителството на Съединените щати се включва пряко финансово в големи научни изследвания. Писмото поставя началото, за да могат Съединените щати да се възползват напълно от технологичните трансформации, които се случват", добавя той.

Д-р Брин Уилкок, програмен директор на катедрата по политика, философия и международни отношения в университета в Суонзи и преподавател и изследовател по американска и ядрена история, е съгласен.

"Повечето исторически разкази за произхода на бомбата започват с обсъждане на писмото. Съдържанието на писмото е било ключово за предприемането на директни действия от страна на президента Рузвелт", казва той и подчертава, че "Фондацията за атомно наследство стига дотам, че описва писмото... като "жизненоважно" за подтикването на Рузвелт да предприеме атомни изследвания".

Очаква се награждаваният филм "Опенхаймер", който е базиран на историята на проекта "Манхатън" и споменава писмото в сцена между Опенхаймер и физика Ърнест Лорънс, да засили интереса към търга.

"Това писмо е нещо, което е част от популярната култура от 1945 г. насам, така че вече има твърдо място, но мисля, че филмът "Опенхаймер" го донесе сега на новото поколение", казва Кларнет.

Кларнет описва Айнщайн като "митичен герой" в популярната култура. Той със сигурност има това качество в "Опенхаймер", който се крие в периферията на филма, като епизодична роля, която очакваме с нетърпение, а самоличността му се разкрива едва когато шапката му пада и разкрива прочутата бяла коса.

Макар че уравнението E = mc2 на Айнщайн обяснява енергията, отделяна при ядрена реакция, и проправя пътя за зловещото ѝ приложение, ролята му в създаването на атомната бомба може би е надценена във филма. Затрогващата размяна на реплики между Опенхаймер и Айнщайн в заключителната сцена

"Когато дойдох при вас с тези изчисления, си мислехме, че можем да започнем верижна реакция, която да унищожи целия свят...") е "глупост", казва Кларнет.

Айнщайн, чиито леви възгледи и германско наследство го обграждат с подозрения, "не е имал разрешение за това", казва той. Всъщност заклетият пацифист се дистанцира от проекта и винаги е настоявал, че участието му в освобождаването на атомна енергия е "съвсем косвено".

Ако някой е бил инициатор, това е Лео Силард, бивш ученик на Айнщайн. Писмото с бележката на Силард с молив "Оригиналът не е изпратен!" остава у Силард до смъртта му през 1964 г. Както роденият в Германия Айнщайн, така и роденият в Унгария Силард са евреи, които са избягали в САЩ след възхода на нацизма и са разбирали по-добре от всеки друг заплахата, която е представлявала Германия.

Писмото е идея на Силард, но той упорито преследва Айнщайн да го напише и подпише. Айнщайн се ползва със значителен авторитет и след като получава Нобелова награда през 1921 г., се превръща в "олицетворение на съвременната наука", казва Кларнет.

"Той има влияние, каквото никой друг няма. Други хора очевидно са се опитвали да предупредят Рузвелт за това, което се случва в месеците, предшестващи това, но изведнъж влизаш на вратата с писмо от Алберт Айнщайн, който казва, че трябва да направиш това - това прави впечатление", казва той.

На 16 юли 1945 г. зрителите, които са преминали през проверката за сигурност, закриват очите си с очила, докато прототипът на бомбата, известен като "джаджата", е успешно взривен в пустинята на Ню Мексико. Резултатът е посрещнат както с триумф, така и с тревога. На този ден президентът на САЩ Хари Труман записва в дневника си: "открихме най-страшната бомба в историята на света".

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС

България Преди 15 минути

Върховните съдии приемат, че председателите на партия ДПС, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия

Полша обяви бедствено положение

Полша обяви бедствено положение

Свят Преди 49 минути

Кабинетът проведе извънредно заседание в тази сутрин

РС Македония поиска обяснение от България

РС Македония поиска обяснение от България

Свят Преди 3 часа

Скопие е неприятно изненадано и от последното изказване на Ангел Димитров

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден

България Преди 4 часа

Поводът е честването на „Деня на София“

Путин вдига числеността на руската армия

Путин вдига числеността на руската армия

Свят Преди 4 часа

Декретът ще влезе в сила от 1 декември 2024 г.

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Хищнически приложения за заеми набират популярност в Танзания

Свят Преди 5 часа

"По-голямата част от студентите са жертви на заеми"

<p>&quot;Жестоко унижение&quot;: Момичета &quot;минават през ада&quot; в Сомалия</p>

"Жестоко и унизително": Жени и момичета "минават през ада" в Сомалия

Свят Преди 5 часа

ООН казва, че 98% от сомалийските момичета и жени на възраст от 15 до 49 години са били подложени на някаква форма на осакатяване

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

Двама души загинаха при пожар в жилищен блок във Видин

България Преди 5 часа

Жертвите са 40-годишен мъж и 46-годишна жена

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

ЦИК: Имаме пълната подкрепа на МС за подготовката за вота

България Преди 6 часа

Това каза на брифинг председателя на ЦИК Камелия Нейкова

<p>Нечестно е! Футболна звезда е разстроена от заплащането в сферата&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Нечестно е! Футболната звезда Алиша Леман е разстроена от заплащането в сферата

Свят Преди 6 часа

Дъглас Луис печели “100 000 пъти повече“ от мен, казва Алиша Леман

.

Перфектната буря на слънчевата активност е на път да разгърне невероятно шоу

Любопитно Преди 6 часа

Всичко по темата може да прочете в следващите редове

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Кремъл за готвения атентат срещу Тръмп: Играта с огъня си има последици

Свят Преди 6 часа

В Украйна отричат да имат нещо общо с атентатора

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Спортна инициатива обединява ученици от рискови групи

Свят Преди 6 часа

Благодарение на програмата най-малко 50 бивши непълнолетни престъпници сега са активни членове на обществото

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

Дрогиран шофьор с такси удари жена, избяга и смени колата

България Преди 7 часа

И двата му автомобила са иззети

<p>&ldquo;Игра на жертва&rdquo;: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава</p>

“Игра на жертва”: Напрежението между Китай и Филипините се нажежава до критични нива

Свят Преди 7 часа

"Не сме загубили нищо. Не сме изоставили нищо. Плитчината Ескода все още е част от нашата изключителна икономическа зона"