Л ятото си отиде, но все още не сте готови да се разделите със свежата си слънчева енергия. За да подпомогнем доброто ви настроение и форма и през този сезон ви предлагаме няколко витаминозни рецепти, които да поддържат тонуса ви чак до зимата.
- Супа с кестени и гъби
300 г кестени
150 г кафяви печурки
80 г перлен ечемик
10 г сушени манатарки
1,2 л зеленчуков бульон
60 мл зехтин
2 скилидки чесън
1 стрък стеблена целина
1 глава лук
1 морков
2 стръка салвия
1 с. л. доматен концентрат
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
Кестените се цепват на кръст, слагат се в тава и се пекат около 30 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, като периодично се разбъркват. Белят се, докато са още топли.
Перленият ечемик се сварява. Манатарките се накисват в 150 мл вряла вода. Морковът, лукът и целината се почистват, нарязват се на малки кубчета и се запържват в 40 мл зехтин, докато омекнат.
Прибавят се накълцаните чесън и салвия. Разбърква се, сипва се брашното и се запържва за кратко. Добавя се доматеният концентрат, налива се бульонът, овкусява се със сол и черен пипер и се готви 20 минути на слаб огън.
В останалия зехтин се запържват печурките, почистени и нарязани на кубчета. Манатарките се режат надребно. Двата вида гъби се слагат в супата. Налива се и част от водата, в която са киснали манатарките. Накрая се прибавят отцедения ечемик и нарязаните на парчета кестени.
Супата се готви още около 20 минути и се поднася с листенцата от стръка целина.
- Топла есенна салата
2 малки глави карфиол
3 глави червено цвекло
5 моркова
60 мл зехтин
1 връзка магданоз за дресинга:
40 мл цитрус соев сос
60 мл зехтин
2 с. л. горчица
Карфиолът се почиства и се разделя на малки розички. Морковите и цвеклото се обелват. Морковите се нарязват на шайби. Цвеклото се реже на кубчета.
Зеленчуците се заливат със зехтина. Пекат се около 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Сосът се смесва с горчицата и зехтина. Разбиват се с телена бъркалка.
Топлите зеленчуци се заливат с дресинга. Разбъркват се с наситнения магданоз и се поднасят.
- Телешко с гъби и сметана на тиган
500 г телешко бонфиле
250 г гъби печурки
2 стръка праз
1 скилидка чесън
80 г масло
20 г олио
1 ч.л. дижонска горчица
100 мл бренди
100 мл телешки бульон
200 мл течна животинска сметана
4 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
Почистете праза, чесъна и гъбите. Нарежете праза и чесъна на ситно, а гъбите на четвъртинки. Разрежете месото ( почистено от ципите) на 4 равни парчета и го овкусете със сол и черен пипер.
Загрейте олиото и 20 г от маслото в чугунен тиган. Гответе месото от всяка страна за по 2-3 минути. Извадете. В същия съд добавете останалото масло и запържете чесъна и праза.
Добавете и гъбите и ги оставете да се запържат. След това налейте брендито и по желание фламбирайте. Налейте бульона, добавете дижонската горчица и сметаната. Овкусете се със сол, черен пипер и нарязана на ситно мащерка. Гответе, докато сосът се сгъсти.
Малко преди да е готов соса, върнете месото. Гответе още 2-3 минути и сервирайте.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!