З а специален повод или за уютна вечеря за двама - домашният хляб винаги е отлично допълнение. Изпробвайте някоя от тези рецепти и няма да съжалявате.
Пърленки
- 450 г брашно
- 270 мл хладка вода
- 20 г прясна мая
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- зехтин за намазване
В купа разтворете маята във водата, добавете солта и захарта и разбъркайте. Малко по малко прибавяйте брашно. Омесете меко и еластично тесто.
Поставете тестото в голяма купа, намажете със зехтин, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да втаса, докато удвои обема си.
Накъсайте тестото на малки топчета и ги разтеглете с ръце на тънки питки, а в средата им направете дупки. Намажете питките със зехтин и ги изпечете на скара върху жарта от двете страни.
Фокача с розмарин
- 600 г бяло брашно
- 200 г зелени маслини (без костилки)
- 100 мл студено пресован зехтин + за намазване
- 1 скилидка чесън
- 8 г суха мая
- 1/2 ч.л. сух розмарин
- 1 ч.л. сол
В купа смесете брашното, маята и солта. Налейте зехтина и 300 мл топла вода. Разбъркайте хубаво, прехвърлете на плота и замесете меко тесто. Поставете го в намазана със зехтин купа и го покрийте с фолио. Оставете го да втаса.
След това го прехвърлете в тава, намазана със зехтин, направете дупки с пръсти по повърхността му и намажете със зехтин. Оставете тестото да втаса повторно.
Стрийте чесъна на паста с малко сол и го разбъркайте с розмарина и 50 мл зехтин. Оставете настрана.
Загрейте фурната на 220 градуса с вентилатор. Подредете маслините върху тестото и ги притиснете леко с пръсти.
Намажете фокачата с ароматния зехтин и я изпечете до готовност - за около 15 минути. По желание поръсете готовата фокача с прясно смлян черен.
Бриош
- за маята:
- 50 г прясно мляко (студено)
- 8 г суха мая
- 60 г брашно
- за тестото:
- 40 г захар
- 340 г брашно + за поръсване
- 220 г студени цели яйца (около 4 бр.)
- 8 г сол
- прясно мляко (при нужда)
- 200 г краве масло (меко) + за намазване
- за намазване:
- 1 яйце
- 5 г сладкарска сметана
- 1 щипка сол
Сипете в купата на миксера студеното мляко и сухата мая. Разбъркайте и поръсете сместа с брашното. Оставете за 15 минути, докато маята да се активира.
При непрекъснато бъркане добавете захарта, брашното, яйцата и накрая – солта. Ако сместа е суха и на бучици, добавете малко прясно мляко.
Бъркайте около 5 минути на средна скорост. С шпатула оберете тестото от стените на купата и от бъркалката. Прибавете малко брашно - около 3 щипки. Отново разбъркайте. Повторете процедурата още 1 път.
Проверете дали тестото е готово, като вземете част от него и го разтеглете като парче плат. Ако е прозрачно и много еластично, значи глутенът е активиран. Ако не е, бъркайте още няколко минути и отново проверете.
Добавете половината масло и бъркайте на ниска скорост около 2 минути. Спрете миксера, оберете с шпатула стените на купата, а после продължете да бъркате на ниска скорост още няколко минути. Когато маслото се смеси с тестото, добавете останалото масло и бъркайте още 4-5 минути.
Прехвърлете в съд, поръсете го с малко брашно и го оставете да си почива около час и половина, докато удвои обема си. След това го притиснете с юмрук, за да излязат газовете, които са се образували под въздействието на маята. Покрийте тестото, приберете го в хладилника и го оставете да си почива минимум 2 часа или за една нощ.
Намажете с масло правоъгълна форма за хляб, както и 8 малки формички за бриош. С шпатула отрежете парчета тесто от по около 50 г. Първо оформете всяка топка с две ръце, а после я поставете на набрашнена работна повърхност и с ръка въртете тестото по посока на часовниковата стрелка. Подредете топките плътно една до друга в голямата форма, а после и в малките форми. Оставете да втасат.
За сместа за намазване в малка купичка разбъркайте яйцето, сметаната и сол. С четка внимателно намажете тестото. Включете фурната без градуси и поставете формите с бриош в нея.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!