Д енят на Свети Валентин е специална дата, когато всяка двойка иска да прекара време заедно и да създаде атмосфера на романтика. Вечерята играе важна роля в този празник.
Подготвихме ви прости рецепти за изискани и в същото време вкусни ястия за романтична вечеря на Свети Валентин.
- Телешки стек със сос от червено вино
![](https://m5.netinfo.bg/media/images/51030/51030257/r-657-4000-iastiia.jpg)
Крехко говеждо месо, изпържено до златисто кафяво и полято с ароматен сос от червено вино, е класика за романтична вечеря. Добавете към това гарнитура от задушени зеленчуци или картофено пюре и имате идеалното ястие за двама.
За да приготвите тази романтична вечеря, ще ви трябват следните продукти:
- пържола - 2 бр.
- шалот - 1 бр.
- чесън - 1-2 скилидки
- сол - 2,5 ч.л. л.
- масло - 4 с.л. л.
- розмарин или мащерка - 2-3 стръка
- балсамов оцет - 2 с.л. л.
- телешки бульон - 1,5 чаши
- сухо червено вино - 1 чаша
- смлян пипер - 0,5 ч.л. л.
Приготвяне:
Преди готвене оставете пържолите на стайна температура, след което ги подсушете с кухненска хартия. Това ще даде на месото по-добра коричка.
Лукът се наситнява с нож, а чесънът се обелва и счуква. Поръсете месото равномерно със сол от всяка страна.
Загрейте тиган на силен огън и запържете пържолите до покафеняване по 2 минути от всяка страна. След това гответе пържолите за около 10 минути, до желаната степен на готовност.
Прехвърлете месото в чиния, а през това време пригответе соса от червено вино. Намалете градусите до средна степен, сложете лука в тигана, като добавите масло.
Когато лукът омекне, добавете чесъна, розмарина и оцета и запържете лука до покафеняване. След това налейте бульона и виното и варете соса до сгъстяване около 7-9 минути.
Извадете билките от течността, добавете сол и черен пипер. Преди сервиране пържолата се нарязва напречно и се залива със соса от червено вино.
- Сьомга в кремообразен лимонов сос
![](https://m3.netinfo.bg/media/images/51030/51030258/r-657-4000-iastiia.jpg)
Сьомгата е не само здравословна, но и много елегантна риба, която е идеална за празнична вечеря. Приготвено в кремообразен сос с лимон, то има деликатен вкус и ще бъде чудесно допълнение към всяка романтична атмосфера.
За да приготвите такова изискано ястие, ще ви трябват следните продукти:
- филе от сьомга - 2 бр.
- сол - на вкус
- черен пипер - на вкус
- масло - 2 с.л. л.
- чесън - 1 скилидка
- готварска сметана - 1/2 чаша
- лимонов сок - 2 ч.л. л.
- сух копър
Приготвяне:
За да приготвите филе от сьомга в кремообразен лимонов сос, посолете и поръсете с черен пипер рибата. Разтопете половината масло в тиган на средна температура.
Запържете сьомгата с кожата нагоре до златисто кафяво, около 5-7 минути. След това обърнете рибата и запържете до готовност, около 5 минути.
Междувременно разтопете останалото масло в тенджера. Обелете и счукайте чесъна, добавете го към маслото и след минута залейте със сметаната.
Гответе соса, като разбърквате, около 2 минути, след което добавете лимоновия сок и копъра. Поставете филетата сьомга в чинии и ги полейте със сметановия сос.
- Паста с морски дарове
![](https://m4.netinfo.bg/media/images/51030/51030259/r-657-4000-iastiia.jpg)
Пастата с морски дарове е вкусно ястие за романтична вечеря за Свети Валентин. Освен с уникален вкус, пастата се приготвя лесно.
За това вкусно ястие за Свети Валентин са ви необходими следните продукти:
фетучини - 400гр
микс от морски дарове - 350-400 гр
сметана - 2 чаши
лук - 1 бр.
магданоз - връзка
босилек - 3-4 листа
мащерка - 2 стръка
сол - 2 ч.л. л.
черен пипер - на вкус
кашкавал - на вкус
Приготвяне:
За да направите вкусна паста с морски дарове за Свети Валентин, сварете пастата според инструкциите. Обелете и нарежете лука, а сиренето настържете.
За да направите соса, загрейте сметаната на среден огън, без да заври. Намалете огъня, добавете лука, сол и черен пипер на вкус и нарязаните билки. Гответе соса около 7-8 минути, докато се сгъсти.
В отделен съд сварете морските дарове до готовност. Важно е да не ги преварявате, в противен случай ще загубят вкуса си. Прехвърлете морските дарове в соса, заедно с настъргания кашкавал. Поставете пастата в чинии и полейте със соса от морски дарове.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!