В сички обичаме бабините пържени тиквички, но все пак няма как цяло лято да приготвяме този вкусен летен зеленчук по един и същ начин. Днес ви предлагаме 3 нови, но също толкова вкусни рецепти, с които ще изненадате дори баба.
Тиквички с мента, кисело мляко и кафяво масло
3 тиквички
6 с.л. зехтин
4 скилидки чесън
1 лимон
1 връзка мента
едър лют червен пипер
сушена мента
20 г масло
150 г кисело мляко
сол и черен пипер
Измийте и подсушете добре тиквичките. Нарежете ги на тънки филийки, под диагонал. Загрейте добре 5 с.л. зехтин и пуснете в него 2 обелени и смачкани скилидки чесън. Изпържете тиквичките до златисто, от двете страни.
Обелете и нарежете на ситно другите две скилидки чесън и ги сложете в дълбока чиния. Нарежете половината лимон /предварително добре измит и подсушен/ на тънки филийки, а след това всяка филийка на четвъртинки. Сложете парченцата лимон при чесъна и поръсете лютия пипер, ментата, сол, черен пипер и малко зехтин. Отгоре поставете 4 стръка мента.
Подредете изпържените тиквички върху стръковете мента. В същия тиган разтопете маслото, като хубаво оберете остатъците от пърженето. Щом маслото покафенее, го пресипете в купичка и отстранете скилидките чесън. След като маслото поизстине, го добавете към киселото мляко и разбъркайте. Добавете и сока на 1/2 лимон.
Сипете няколко лъжици от киселото мляко с масло върху тиквичките. Накрая поръсете с нарязани листа мента.
"Хайвер" от тиквички
500 г червени домати
300 г тиквички
2 скилидки чесън
2 глави лук
2 моркова
1–2 дафинови листа
2 с. л. червен винен оцет
1 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус
Доматите се бланшират в кипяща вода за няколко секунди, след това се охлаждат в леденостудена. Обелват се и се нарязват на едри кубчета.
Лукът и морковите се обелват и се нарязват.
Тиквичката също се реже на едро.
Олиото се загрява в дълбок съд. В него се пускат обелените скилидки чесън и нарязаните лук, моркови и тиквички. Наливат се 50 мл вода и съдът се похлупва. Зеленчуците се задушават, докато омекнат.
Добавят се доматите и дафиновият лист и зеленчуците се варят, докато се превърнат в гъст сос.
Дафиновият лист се отстранява, зеленчуците се пюрират и се овкусяват със сол, черен пипер и оцет. Охлажда се и се сервира.
Чипс от тиквички на фурна
3 тиквички
4 с. л.натурално царевично нишесте
½ ч. ч.прясно смляна галета
2 с. л.зехтин
За сос айоли:
1 голям жълтък
1 ч. л. дижонска горчица
400 мл олио от гроздови семки или слънчогледово олио
1 с. л. лимонов сок
1 скилидка чесън
черен пипер
2 с. л. копър, ситно нарязан
Тиквичките се нарязват на филии с дебелина 1 см и след това на пръчици. Слагат се за 20 мин. в купа с вода, лед и 1 с. л. морска сол. Фурната се загрява на 220° С. Нишестето се разтваря в 100 мл студена вода.
Тиквичките се подсушават добре с кухненска хартия. Всяка пръчица се топва в разтвореното нишесте, отцежда се и се овалва в галетата. Слагат се върху силиконово килимче, върху хартия за печене или в тава с незалепващо покритие. Поръсват се със зехтина. Пекат се около 20 мин. или докато добре се зачервят.
За соса жълтъкът се разбърква с горчицата. При непрекъснато разбиване с миксер олиото се сипва на много тънка струя към жълтъка. Ако се сгъсти прекалено много, се добавя лъжица лимонов сок и се продължава с олиото. Накрая се слага чесънът, счукан с 2-3 щипки морска сол. Подправя се на вкус със сол, лимонов сок, черен пипер и копър.Тиквичките се поднасят горещи с чесновия сос.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!