С лед цялата подготовка през есента е време заслужено да се насладим на домашната зимнина. Киселите краставички са чудесно допълнение към всяко зимно ястие. Изпробвайте тези 3 рецепти и ще се уверите сами.
Свинско задушено по селски
700 г свинска плешка
150 г бекон на лентички
1 кг картофи
2 глави лук
2 моркова
4 големи кисели краставички
60 г краве масло
1 ч. л. сух босилек
2 ч. л. горчица
сол и черен пипер на вкус
Месото се реже на кубчета, подправя се със сол, черен пипер и сух босилек и се пържи в половината от маслото до златисто. Изважда се от съда и се разбърква с горчицата.
Морковите, лукът и картофите се обелват. Картофите, морковите и киселите краставички се нарязват на шайби, а лукът – на полумесеци. На дъното на съд за печене с капак се разпределят лентите бекон.
Отгоре се подреждат половината от картофите, следват месото, лукът, морковите, нарязаните на шайби кисели краставички и останалите картофи. Ястието се залива с останалото предварително разтопено масло и се посолява.
Похлупва се и се пече около 50 минути в загрята на 200 градуса фурна. След това се допича за още 25 минути без капак, докато хване коричка.
Салата от копърка с червено цвекло и картофи
4 картофа
1/2 с. л. сол
1 ч. л. захар
1 ч. л. хрян
2 стръка копър (без стъблата)
3–4 ч. л. я ябълков оцет (малинов)
2 ч. л. горчица
100 г майонеза
200 г заквасена сметана
2 сварени яйца
200 г маринована копърка
1/2 глава лук
3 кисели краставички
2 моркова
черен пипер на вкус
Цвеклото и картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на кубчета. Морковите се настъргват на ренде, киселите краставички се нарязват на ивици, а лукът – на тънки полумесеци. Така подготвените зеленчуци се смесват в салатиера.
Съставките за дресинга се разбъркват в купа с помощта на телена бъркалка и с него се заливат зеленчуците.
Около зеленчуците се подреждат рибките и нарязаните на колелца или четвъртинки яйца.
Супа от кисели краставички
1 буркан кисели краставички (6-8 бр.)
саламурата от киселите краставички
4 картофа
1 глава лук
5-6 стръка пресен копър
2 кубчета пилешки бульон
2 щипки индийско орехче
200 г заквасена сметана
2 с. л. брашно
Лукът се нарязва надребно и се слага в тенджера. Картофите се обелват, нарязват се на кубчета, сипват се при лука и се заливат с вряла вода.
Добавят се саламурата от киселите краставички и кубчетата пилешки бульон. Супата се вари с малко олио около 15 минути.
Киселите краставички се нарязват наситно и се изсипват в тенджерата. Брашното за застройката се разбърква с малко студена вода и заквасена сметана.
Доливат се 1-2 черпака от горещата супа и се изчаква температурите на двете течности да се изравнят. Супата се застройва и се овкусява с наситнен пресен копър и индийско орехче. Оставя се още 2-3 минути да ври на слаб огън.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!