В ръзката между високо-преработените храни и раковите заболявания изглежда намерена от френски изследователи.
Те класифицират храни като торти, пилешки късчета и масово произвеждания хляб като „високо-преработени”.
ВИЖТЕ ХРАНИТЕ, КОИТО ВЕРОЯТНО ПРЕДИЗВИКВАТ РАК
Изследване на значителната извадка от 105 000 души сочи - тези храни водят до сериозно увеличаване на риска от рак.
Вече е известно, че диетата влияе върху заболяването. Наднорменото тегло е основната причина за възникване на болестта след тютюнопушенето. А според Световната здравна организация преработеното месо слабо увеличава риска от рак.
Но екипът учени от „Сорбоната” в Париж си поставя за цел наистина да открие каква е връзката между това, което ядат хората и раковите заболявания. Участниците в проучването са предимно жени на средна възраст, които са били наблюдавани в продължение на средно пет години.
ХРАНИТЕ, КОИТО НИ УБИВАТ БАВНО, НО СИГУРНО - СНИМКИ
Една вреда от мазните храни специално за мъжете
Здравословните храни, които не са добри за нас
Става въпрос са наистина масово употребявани в съвременното общество продукти.
Резултатите са шокиращи - ако консумацията на високо-преработени храни е 10% от всички, рискът от рак нараства с 12%. А при съвременните хора средният дял на употребата на този тип хранителни продукти е 18%.
И въпреки мащабите си, проучването далеч не е изчерпателно. Все още не може да се каже със сигурност, че високо-преработените храни предизвикват рак. Възможно е за това да допринасят редица други фактори, като химически замърсители в питейната вода или поведението на изследваните хора. Все пак това изследване дава сигнал за внимание.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!