П ротеините са едни от най-важните хранителни вещества, необходими на организма ни. За невегетарианците покриването на дневната нужда от протеини е лесна задача, но за вегетарианците е трудна. В повечето случаи вегетарианците изпитват недостиг на протеини, тъй като трудно намират храни, богати на протеини.
Повечето хора познават богати на протеини храни като панир, тофу, леща, боб и т.н., но много малко хора знаят за темпето. Прочетете нататък, за да разберете какво е темпе, как ще се отрази благоприятно на организма ви и как да го използвате в рецепти.
Темпето се приготвя основно от соя, която е пълна с протеини. Това е вид ферментирал хранителен продукт на основата на соя, чиито корени се намират в Индонезия. Накратко казано, соевите зърна първо се сваряват и след това ферментират със специфичен вид плесен, наречена Rhizopus Oligosporus, която свързва соевите зърна, за да се образува подобна на торта плоча, която може да бъде допълнително нарязана на парчета, кубчета или натрошена.
Вегетарианците могат лесно да включат темпето в дневния си хранителен режим, тъй като той предлага 19 грама протеини на 100 грама темпе. Освен протеини, темпето е добър източник на диетични фибри, които подпомагат здравето на храносмилателната система. Съдържа и някои важни минерали, необходими на организма ни, като желязо, калций, фосфор и калий.
То е с ниско съдържание на въглехидрати и калории, което го прави идеален избор. В 100 грама темпе се съдържат само 193 калории. Що се отнася до вкуса, темпето има много землист и ядков вкус. Има и дъвчаща текстура, подобна на тази на тофу.
Темпето е много универсална съставка и лесно ще се впише във вашата диета и начин на живот. От него могат да се приготвят пържени ястия, салати, сандвичи, супи, яхнии, къри, паста и дори може да се използва като заместител на месото в спагети и такос. Ето една лесна, но вкусна рецепта за темпе, която трябва да опитате.
Ето и една вкусна рецепта, която да използвате в ежедневието си:
Рецепта за чили Темпе
Необходими продукти - 200 грама темпе, 1 глава лук, 1 чушка, 4 скилидки чесън, 1 инч джинджифил, 1 зелена люта чушка, 1 с.л. тъмен соев сос, 1 с.л. светъл соев сос, 2 с.л. кетчуп, 1 с.л. зелен лют сос, 1 с.л. царевично нишесте, 2 с.л. пролетен лук, 1 с.л. паста от джинджифил и чесън, ¼ с.л. червена люта чушка на прах, 1 с.л. лимонов сок и сол на вкус.
Начин на приготвяне
В купа добавете нарязаните кубчета темпе.Добавете пастата от джинджифил и чесън, червеното чили на прах, лимоновия сок и солта.Разбъркайте и оставете парчетата да се мариноват за 10-15 минути.Загрейте 3-4 с.л. олио в тиган. Добавете маринованото Темпе и запържете на плитко, докато стане хрупкаво от всички страни.
Сега загрейте 2 с. л. олио в уок. Добавете нарязаните на ситно чесън и джинджифил, както и нарязаната зелена чушка. Запържете за няколко секунди.Добавете нарязания на кубчета лук и чушките. Разбъркайте на силен огън за минута.В купа смесете тъмния соев сос, светлия соев сос, кетчупа и соса от зелени люти чушки.
Добавете ¾ чаша вода и разбъркайте, за да се получи смес за сос. Добавете тази смес за сос в уока заедно с 1 с.л. царевично нишесте, разтворено в 4 с.л. вода. Разбъркайте добре и добавете сол на вкус.
Сега добавете изпържените кубчета темпе в уока и разбъркайте. Гответе няколко минути, докато сосът се сгъсти. Гарнирайте с нарязан пролетен лук и сервирайте горещо.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!