С айдерът е една от най-популярните напитки в света. Това е древна напитка, като първите сведения датират от 55 г. пр.н.е., малко след като римляните нахлуват във Великобритания.
Невероятната история на най-популярната алкохолна напитка
Там те откриват, че местните жители произвеждат подобна на сайдер напитка от ябълки. Много скоро посетителите започнали да пият същото и така той се наложил!
През XI век по-голямата част от Европа вече пиела тази сладка и силна напитка. В средата на XVI в. американците също започнали да се наслаждават на напитката, която наричали "твърд сайдер".
Какво представлява сайдерът?
Сайдерът, който в САЩ е наричан "твърд сайдер", се произвежда от ферментиралия сок на ябълките.
Сокът от повечето сортове ябълки може да се използва за приготвяне на сайдер, но най-добри са ябълките за ябълково вино. Ябълките за ябълково вино се различават от ябълките за готвене и десертните ябълки по своята горчивина или сухота на вкуса - качества, които правят плодовете невкусни, но могат да бъдат полезни при производството на ябълково вино.
Цвят и вкус
Ябълковите вина могат да бъдат класифицирани от сухи до сладки, а вкусът им е различен. Външният им вид варира от мътни с утайка до напълно прозрачни, а цветът им - от почти безцветен до кехлибарен и кафяв.
Негазиран или пенлив?
Произвеждат се както пенливи, така и негазирани сайдери; пенливите са по-разпространени и остават най-популярният избор в продължение на десетилетия. Всъщност съвременните масово произвеждани сайдери на външен вид много приличат на пенливото вино.
Произход на сайдера
Сайдерът е древна напитка. Не е ясно кога и къде е направен за първи път, но се знае, че за първи път сайдерът е направен от определен сорт ябълки, предшественици на горчиво-сладките и горчиво-острите ябълки, използвани от днешните английски производители на сайдер.
Съществуват доказателства, че келтите в Британия са произвеждали сайдер от ябълки още през 3000 г. пр.
По времето, когато първите римляни пристигнали на Британските острови през 55 г. пр.н.е., местните жители редовно пиели подобна на сайдер напитка, приготвена от ябълки.
Много скоро посетителите започнали да правят същото. Всъщност римляните внесли в Англия доста сортове ябълки и техники за отглеждане на овощни дървета. Не след дълго, сайдерът се разпространил в цялата Римска империя и в цяла Европа.
Преса за ябълки с конско задвижване
Първоначално за пресоване на ябълки са използвани коне. Впрегнато, животното се е движело в кръг, което от своя страна е спускало пресоващ камък, за да се намачка реколтата.
По-късно е разработена примитивна механична преса, за чието функциониране се изисквало доста активна работа на лактите. По време на жътва по този начин можело да се пресоват до 200 чувала ябълки всеки ден.
Думата "сайдер"
Сакар е арабска дума за силно питие. Древните гърци са наричали своята силна напитка sikera. Предполага се, че английската дума "сайдер" произлиза от френската "cidre". Но тя може да е възникнала и директно от латинската "cisera".
Производство и разпространение
Сайдерът е внесен в Америка от първите колонисти. Бирата била предпочитана напитка за местните жители, но европейците трудно отглеждали зърното и ечемика, необходими за приготвянето ѝ. Въпреки това зараждащите се ябълкови градини в Нова Англия, които те сеели, осигурявали суровината за производство на сайдер.
Много скоро колониална Нова Англия се превърнала в основен център за производство на сайдер. Дотогава сайдерът се е приемал като кафява, сиропирана и сладка напитка, предпочитан от по-бедните. Но тази нова напитка била пивка и вкусна.
Чрез ферментация на ябълки в сайдер, колониалистите успели да произведат напитка, която можела да остане свежа и годна за употреба много по-дълго от суровите плодове. Като бонус, съдържанието на алкохол превръщало сайдера по-безопасен за пиене от много от подозрителните колониални източници на питейна вода.
Франция е една от страните, които се специализират в отглеждането на ябълки, като взаимстват како от келтските гали, така и от по-късните римляни. Френският сайдер се произвежда предимно в Нормандия и Бретан.
В crêperies (ресторанти в Бретан) сайдерът обикновено се сервирал в традиционни керамични купи, а не в чаши.
Производството и пиенето на сайдер е традиционно в няколко области на Северна Испания, най-вече в Галисия, Княжество Астурия, Кантабрия и Страната на баските.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!