Н ово проучване показва, че традиционната японска подправка уасаби може да подобри някои видове когнитивни функции при хора на възраст над 60 години. Подправката предлага лесен и вкусен начин да се погрижим за мозъка си с напредването на възрастта. Това, което подобрява когнитивните функции е 6-метилсулфинил хексил изотиоцианат (6-MSITC) - биоактивно съединение, което преди това е било свързвано с антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, които забавят увреждането на клетките и ги предпазват.
Макар че малък брой проучвания показват, че 6-MSITC има благоприятен ефект върху познавателните способности, това все още не е тествано при възрастни хора - хората, които са най-застрашени от влошаване на познавателните способности и свързани с тях проблеми като деменция.
Проучване: Положителното мислене възстановява паметта
"Предишни проучвания предполагаха, че антиоксидантите и противовъзпалителните средства имат важна роля за когнитивното здраве при възрастните хора. Ето защо се очаква 6-MSITC да има положителен ефект върху когнитивните показатели", посочват учените, провели изследването.
Екипът провежда тестване с участието на 72-ма души на възраст над 60 години в продължение на 12 седмици. Участниците са били разделени на случаен принцип на две групи: първата група приемала таблетка уасаби веднъж дневно, а втората група - таблетка плацебо.
Wasabi Boosts Cognitive Ability in Older People, Study Shows https://t.co/toLA5xhA3n
— ScienceAlert (@ScienceAlert) November 3, 2023
В края на експеримента тези, които са приемали таблетки уасаби, показват значително по-добри резултати в епизодичната памет (припомняне на събития от миналото). Въпреки това не са открити значителни разлики в други области на когнитивното представяне, включително разсъждаване, внимание и обработка на информацията. Екипът смята, че уасаби и 6-MSITC може да въздействат особено върху хипокампуса, който е особено важен за функцията на паметта.
"Тези резултати предполагат, че 12-седмичният прием на 6-MSITC подобрява функциите на работната и епизодичната памет при здрави възрастни хора", пишат изследователите.
Сега екипът иска да разгледа по-подробно, какво може да се случи на биологично и молекулярно ниво. В това конкретно проучване не са измерени антиоксидантни или противовъзпалителни биомаркери, така че е възможно само да се изкаже хипотеза за ефекта, който оказва уасаби.
Учени: Витамин D пречи на оглупяването
Проучването показва ясна връзка между съдържащото 6-MSITC уасаби и по-добрата функция на паметта. Когато става въпрос за поддържане на здрав мозък в напреднала възраст, изборът на храни, които са особено полезни за нас, и избягването на тези, които не са, може да бъде проста и сравнително лесна за следване стратегия.
"Възрастните хора с по-ниски когнитивни способности изпитват затруднения в ежедневното си, като пазаруване, банкиране и готвене", смятат изследователите.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!