П одправките могат да повлияят на здравето и метаболизма, по-специално, насърчаване на загуба на тегло. Кайенският пипер може да потисне апетита и да насърчи загубата на тегло, съобщава Best life online.
(От видеото научете кои са храните, които стимулират мозъка)
Лютият червен пипер е фантастичен източник на антиоксиданти и други растителни съединения, които защитават клетките и насърчават здравето. Подправката е не само вкусна и полезна, но може да помогне и за отслабване.
Ускорява метаболизма
Такива чушки съдържат съединение, наречено капсаицин, което може да увеличи производството на топлина и метаболизма на тялото, като помага за изгарянето на мазнини.
Д-р Анна Тейлър каза, че капсаицинът също е активна съставка в много лечения за артрит и мускулни болки.
Някои проучвания показват, че капсаицинът действа като термогенен химикал, който може да произвежда топлина, засилва метаболизма и помага за изгарянето на мазнини.
Потиска апетита
Кайенският пипер може да ви помогне да отслабнете, като потиска апетита ви.
Някои проучвания показват, че капсаицинът засяга хипоталамуса, частта от мозъка, която контролира чувството на глад и ситост. Хората, които следват диета, богата на пикантна храна, са склонни да ядат по-малко храна през целия ден.
Високо съдържание на антиоксиданти
Също известен с потенциала си да засили имунитета. В допълнение към противовъзпалителните ефекти на капсаицина, лютият червен пипер също е отличен източник на каротеноиди, включително бета-каротин, мощен антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на увреждането от свободните радикали.
Високото съдържание на витамин А в чушките също поддържа имунната функция.
Универсална съставка
Такава подправка е лесно да включите в диетата си. Използвайте го за сосове, яхнии и други ястия. Напълнете със супи, яйца и пържени картофи.
Въпреки всички предимства лютият червен пипер не може да замени здравословното хранене и начин на живот. Ефектът не е достатъчен за преодоляване на нездравословна диета. Но като част от питателен план за хранене, пикантните храни могат да потиснат апетита и да насърчат загубата на тегло.
Освен това хората с по-чувствителни стомаси трябва да внимават с лютивите храни.
Да добавим, че плодовете имат силен парещ вкус поради съдържанието на капсаицин (степента на парене зависи от сорта). Формата на плода е типична за зеленчуковия пипер, но размерът му достига най-малки стойности.
Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!